Aition Marjatila Reijo Laitinen

Aution Marjatila

Pakkasmarjan viljellyt marjat tulevat auditoiduilta laatutarhaviljelmiltä. Laatutarha-ohjeiston mukaisessa viljelyssä pidetään huolta työntekijöistä, marjojen turvallisuudesta ja viljelyn ympäristöystävällisyydestä. Aution Marjatilalla nämä asiat otetaan muutenkin vakavasti, mutta Laatutarha-ohjeisto luo systemaattisen pohjan näiden asioiden kehittämiseen tilalla.

Aution Marjatila, Suonenjoki

Aution Marjatila on perhetila, jota pyörittää isäntä Reijo Laitinen ja talon oma nuoriso

Työntekijöitä satokaudella: 125 (80-95% entisistä työntekijöistä palaa viljelmälle satokausitöihin)

Viljelyssä: avomaan mansikka (Polka, Honeoye, Salsa, Alexia, Falco, Allegro) ja avomaan vadelma (Muskoka)

Isännän pitää kunnossa: Hiihto ja lenkkeily

Reijon lemppari Pakkasmarja: Marja puree mansikka kaupan pakkasesta, maistuu välipalana sellaisenaan kaikille!

Kuuluisia Suonenjoen mansikoita Mustolanmäen näköalapelloilta

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse. Mustolanmäellä on pitkät perinteet mansikan viljelylle, koska mäki tarjoaa suotuisat olosuhteet mansikkakasville. Lämpöiset rinteet tarjoavat suojaa hallalta kukinta-aikaan ja pohjavedet ovat mäessä pinnassa, mikä tarkoittaa luonnollista tihkukastelua. Suonenjoen mansikan tarina alkoi muutaman kilometrin päästä Halolanmäeltä jo yli 100 vuotta sitten.

1500-luvulta lähtien Aution tila on ollut Laitisen suvulla. Alkujaan tila toimi kestikievarina eli siellä majoitettiin ja kyyditettiin hevosilla kauppamiehiä ja muita liikkeellä olevia. Reijo aloitti viljelijänä tilalla vuonna 1988, mutta ikänsä hän oli tehnyt tilalla töitä isoisälleen. Alkujaan tilan oli karjatila, mutta vuonna 1985 aloitettiin mansikanviljely. Aution Marjatila aloitti viljelyn senga – ja sefyr mansikkalajikkeilla. Alkuun viljelmällä oli 20-30 mansikanpoimijaa töissä ja viljelysalaa oli 4 hehtaaria. Tänä päivänä mansikalla on 25 hehtaaria ja vadelmaa on reilu hehtaari ja työntekijiöitä on parhaimmillaan ollut jopa 130. Viljelmä on siis kasvanut koko ajan, mutta kuitenkin järkevää vauhtia, jotta laatu ja markkinointi on saatu pidettyä hallinnassa.

Pakkasmarjan 100% viljelysopimus tuo rauhan viljelytyölle

Alkujaan viljelmä markkinoi marjat itse suoraan viljelmältä tukkureille ympäri Suomen, mutta viime vuodet tila on päätynyt keskittymään itse viljelytyöhön ja tilan pyörittämiseen. Marjojen markkinoinnin hoitaa nyt 100% Pakkasmarja. Tämä on tuonut helpotusta päiviin, kun kaikki markkinointi ja myynti työ hoituu nyt muualla. Nyt voidaan keskittyä täysillä viljelyyn, laatuun ja työntekijöihin.

Pakkasmarja -yhteistyöhön kuuluu aidot ja molemmin puolin sitovat viljelysopimukset. Pakkasmarja oikeasti sitoutuu ostamaan sovitun määrän marjoja satokaudella. Viljelijä sitoutuu sopimuksessa yrityksen tarjoamiin koulutuksiin ja laatutarhaohjeiston mukainen viljelytapa on myös tärkeänä ehtona.

Hyvin voiva työntekijä ja työnilo takaa hyvän laadun ja työnjäljen

Laatutarha-ohjeiston mukaisessa viljelyssä ja poiminnassa on huomioitu työntekijöiden hyvät työolot, marjojen turvallisuus ja mahdollisimman vähäinen ympäristökuormitus. Viljelmät laatutarha-auditoidaan neljän vuoden välein ulkopuolisen Puutarhaliiton valtuuttaman auditoijan toimesta ja kahden vuoden kuluttua auditoinnista on aina itsearviointi.

Tulevalla kaudella Pakkasmarjan viljelysopimukseen tulee tarkennuksia vastuullisuusnäkökulmiin. Yhtenä oleellisena lisäyksenä on se, että yritys voi itse tehdä auditointeja ilmoittamatta sopimusviljelmille. Aiemminkin Pakkasmarjalta on käyty sopimusviljelmillä tarkastamassa toimintaa, mutta nyt tähän tulee mukaan suunnitelmallisuus, dokumentointi ja ennaltailmoittamattomuus. Tilakäyntien määrää kasvatetaan.

Reijo katsoo, että Laatutarha-ohjeiston myötä lainsäädännön velvoittama dokumentointi ja ohjeistus tulee tehtyä järjestelmällisesti, jolloin viraomaisyhteistyökin sujuu vaivattomasti. Laatutarha-ohjeiston mukainen viljely kattaa marjantuotannon tuoteturvallisuuden sekä ympäristön ja työntekijät huomioivan hyvän tuotantotavan.

Laatutarha-ohjeisto näkyy työntekijän arjessa niin että asuminen ja työskentely on viljelmällä turvallista ja viihtyisää. Perehdyttämisen on oltava ymmärrettävää; ainakin tuoteturvallisuuteen, hygieniakäytäntöihin sekä työturvallisuuteen liittyvät asiat on käytävä läpi työtekijälle ymmärrettävällä kielellä.

Reijolle on tärkeää työntekijöiden viihtyvyys ja hyvinvointi. Työntekijöillä on viihtyisät asuin- ja sosiaalitilat. Viljelmällä on työntekijöiden toiveesta jopa kolme saunaa käytössä. Vaikka tilalla on paljon työntekijöitä, niin iltaisin on jopa uskomattoman rauhallista pihapiirissä. Tilalla on myös oma kokki, joka tekee työntekijöille tuttuja ruokia, jotta fyysistä työtä jaksaa tehdä. Monipuolinen ravinto on tärkeää ja pohja kaikelle tekemiselle.

Tärkeää on myös välillä palkita hyvästä työstä ja huomioida. Kaudella järjestetään myös sadonkorjuujuhla ja retkiä tiivistämään yhteishenkeä. Hyvin voiva työntekijä ja työnilo takaa hyvän laadun ja työnjäljen. Myös samat osaavat työntekijät palaavat mielellään seuraavina kesinä, kun asiat ovat olleet kunnossa. Ensi satokaudellakin noin 95% työntekijöistä on palaavia.

Tässä kuvassa ollaan valmistautumassa perinteisiin sadonkorjuu -grillijuhliin Aution marjatilalla. Tila majoitti kaudella 2022 myös työntekijöiden lapsia, jotka tulivat vanhempien mukana turvaan jo maaliskuussa Ukrainan sotatilannetta.

Haastattelu maaliskuussa 2023 ja kuvat satokaudelta.

Viljelijätarinat

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on reijo-laitinen-433x313-1.jpg

Aution Marjatila

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse.

Lue lisää

Aution Marjatila

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse.

Lue lisää

Aution Marjatila

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse.

Lue lisää