Häyrinen Ilkka

Marjatilan juuret herukan viljelyssä

Virtasalmella, Etelä-Savossa Ilkka Häyrinen viljelee monipuolisesti marjoja yhdessä vaimonsa Arjan kanssa. Häyrilän tila on perustettu vuonna 1885 ja tilan historia ulottuukin 1700-luvun loppupuolelle. Tila on vanha sukutila ja entinen kievarinpaikka. Tilalla oli karjaa 1970-luvulle asti ja lampaita vielä 1980-luvulle asti, jonka jälkeen tilalla on viljelty marjoja. Ilkan isä viljeli jo tilalla puna- ja mustaherukkaa 15 vuoden ajan, ja ensimmäiset herukantaimet istutettiin tilan maille vuonna 1975.

Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin, kun Ilkka osti tilan vaimonsa Arjan kanssa vuonna 1992. Häyrilän tilalla on viljelty herukoita nyt yhteensä jo yli 40 vuoden ajan, ja ajan myötä marjalajeja on viljelyyn tullut lisääkin.

Mustaherukkakasvustoa kesäkuussa 2018

Kesäisin Ilkka keskittyy viljelyyn

Ilkalla on nykyään viljelyssä yhteensä noin 13 hehtaaria, joista kuusi hehtaaria on punaherukkaa ja toiset kuusi hehtaaria mustaherukkaa. Loput viljelyalasta ovat vadelmaa ja karviaisia.

Vaikka Ilkka pääsääntöisesti pyörittää viljelyä itse, on hänellä kesällä apunaan muutama poimija sekä naapuri, joka avittaa esimerkiksi ruiskutusten kanssa. Kesäisin Ilkan vaimo Arja huolehtii kodin askareista, jotta Ilkka pystyy paremmin keskittymään itse viljelyyn.

Punaherukan raakileita aurinkoisena kesäpäivänä

Mutkatonta yhteistyötä

Ilkka toimittaa tuoreita herukoita ja vadelmaa Pakkasmarjalle Suonenjoelle. Pakkasmarjalla osa marjoista pakastetaan, ja osa herukoista lähetetään tuoreina ja rasioihin pakattuina eteenpäin ympäri Suomea.

Useampi kesä yhteistyötä Pakkasmarjan kanssa on nyt takana, ja Ilkka on ollut varsin tyytyväinen. Hänen mukaansa viljelijän ja Pakkasmarjan välinen viestintäkin on toimivaa ja nykyaikaista, ja viittaa tällä Pakkasmarjan omaan Pakkasmarja-appiin.

Ahkera isoisä

Vapaa-aikaakin kiireiselle marjanviljelijälle jää, ja marjatilan arkisten töiden lisäksi Ilkka ehtii tehdä monenlaista. Vaikka Ilkka on jäänyt eläkkeelle vuonna 2015, hän on ollut aktiivisesti mukana marjahankkeiden ja -osuuskunnan toiminnassa, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Etelä-Savon piirin johtokunnassa ja osallistuu muiden marjanviljelijöiden kanssa myös erilaisiin koulutustilaisuuksiin.

Kesällä Ilkan vapaa-aika kuluu järvellä soudellen, kirjoja lukien ja isoisän tärkeitä tehtäviä hoitaen. Ennen aikaa vei myös golfin peluu, mutta nykyään Ilkka on kesäaikaan niin kiireinen, että golf on saanut jäädä toistaiseksi taka-alalle.

Talviaikaan Ilkan voi löytää hoitamasta metsiä raivaussahan kanssa. Metsien hoito on Ilkalle luontaista, sillä hän on valmistunut metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta ja toiminut aiemmin metsäkeskuksissa muun muassa johtajana ja viranomaispäällikkönä. Metsäkeskusaikoina Ilkka teki marjanviljelytöitä vapaa-ajallaan.

Talvella Ilkka ehtii myös verkkokalastaa, hiihtää, käy herrasmiesten keittiökerhossa ja matkustelee, kun aikaa on luonnollisesti enemmän käytettävissä. Erityistä tietämystä Ilkka on reissuillaan kerännyt muun muassa saksalaisista viineistä ja oluista.

Julkaistu 30.3.2020, haastattelu ja kuvat kesäkuussa 2018.

Viljelijätarinat

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on reijo-laitinen-433x313-1.jpg

Aution Marjatila

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse.

Lue lisää

Aution Marjatila

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse.

Lue lisää

Aution Marjatila

Autio marjatila sijaitsee huikean kauniilla paikalla Mustolanmäellä Suonenjoella. Mäeltä avautuu upea jävinäkymä IIsvedelle ja kauas sen taakse.

Lue lisää