Vadelmaraakakakku
Suomen upein vadelmakakku -kilpailun finalisti
Sini Ala-Kanto
Tämä raakakakku on täyttä tavaraa. Suklaisen pohjan päälle valmistettava vadelmatäyte on erittäin täyteläinen. Perinteisiin kakkuihin verrattuna raakakakusta riittää naututittavaksi useammalle hengelle, sillä voimakkaan makunsa ansiosta jo pienempi palakin tyynnyttää herkuttelijan makeanhimon.
Valmistus
Esivalmistelut
Valmista vadelma-chiahillo edeltävänä päivänä, jotta se ehtii tekeytyä. Katso chiahillon ohje alla.
Ota täytteeseen tulevat vadelmat hyvissä ajoin sulamaan, jotta ne eivät vetistä täytettä. Käytä valmistuksessa huoneenlämpöisiä vadelmia.
Vadelma-chiahillo
Jos käytät pakastevadelmia, ota ne sulamaan hyvissä ajoin tai sulata varovasti mikrossa. Vadelmat saavat olla hieman kohmeisia.
Lisää vadelmat ja vesi tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.
Poista taatelista kivi ja lisää taateli (tai muu makeutus) blenderiin. Aja tasaiseksi.
Kaada sose kannelliseen rasiaan ja sekoita joukkoon chiansiemenet. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi tai mieluiten yön yli.
Kakkupohja
Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa nekin leivinpaperisuikaleilla.
Paahda halutessasi siemenet kevyesti kuivalla pannulla. Paahtaminen parantaa siementen makua mutta ei ole pakollista. Anna siementen jäähtyä.
Sulata pohjaan ja täytteeseen tuleva kookosöljy sekä täytteen kaakaovoi esim. mikrossa omissa kipoissaan. Jätä jäähtymään.
Lisää kaikki pohjan ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Painele massa vuoan pohjalle ja siirrä jääkaappiin odottamaan.
Täyte
Laita blenderiin kookoshiutaleet sekä huoneenlämpöiset vadelmat ja aja tasaiseksi massaksi. Huom! Huoneenlämpöisten ainesten käyttäminen on tärkeää, sillä kaakaovoi ja kookosöljy menevät helposti kokkareiksi, jos ne lisätään kylmään massaan.
Sekoita joukkoon vaahterasiirappi, soijalesitiini/toco ja vaniljajauhe. Lisää lopuksi koneen käydessä joukkoon psyllium sekä huoneenlämpöiset kaakaovoi ja kookosöljy.
Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.
Pursota tai lusikoi hilloa kakun päälle. Saat kauniita kuvioita, kun pursotat hillopisaroita ja vedät niitä cocktail-tikulla eri suuntiin.
Peitä vuoka esim. foliolla ja siirrä pakkaseen vähintään viideksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Tarjoilu
Ota kakku sulamaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kakku sulaa jääkaapissa useamman tunnin ja huoneenlämmössä 1–2 tuntia. Kakku on parhaimmillaan hieman viileänä.
Koristele vadelmilla ja tuoreilla mintun tai sitruunamelissan lehdillä sekä halutessasi raakasuklaarouheella.
Säilytys
Ylijäänyt kakku säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.
Vaativa
Ainekset
Pohja
- 1,5 dl luomukaurahiutaleita
- 0,75 dl auringonkukansiemeniä
- 0,5 dl luomurusinoita
- 1,5 rkl raakakaakaojauhetta
- 3 rkl sulaa neitsytkookosöljyä
- ripaus suolaa
Täyte
- 3 dl kookoshiutaleita
- 300 g kotimaisia vadelmia
- 1 dl sulaa neitsytkookosöljyä
- 70 g raakakaakaovoita
- 4 rkl vaahterasiirappia
- 1 rkl lesitiinijauhetta tai tocoa
- 1 tl aitovaniljajauhetta
- 2 rkl psylliumin siemenkuoria (esim. Urtekram)
Vadelma-chiahillo
- 100 g kotimaisia vadelmia
- 1 tuore taateli
- 1 rkl vettä
- 1 rkl chian siemeniä
Pinnalle
- kotimaisia vadelmia
- mintun tai sitruunamelissan lehtiä
- raakasuklaalastuja