Vadelmapiiras Key Westin tapaan
Suomen upein vadelmakakku -kilpailun finalisti
Pauliina Tuokkola
Key Westin piirakan makuna käytetään perinteisesti limeä, mutta tässä versiossa täytteestä löytyykin vadelmaa. Tämän herkku syntyy vähillä aineksilla ja sen vaikeusastetta voi itse säätää. Italialaisella marengilla siitä saa jo fantastisen kakun, kermavaahdolla pääsee helpommalla, mutta piiras on maistuvaa myös ilman mitään.
Valmistus
Pohja
Hienonna keksit muruksi ja sekoita sulatettu voi keksimurskaan
Levitä voi-keksimurska vuoan pohjalle ja reunoille. Noin 20 cm vuoassa piiraasta tulee korkeampi, mutta voit yhtä hyvin tehdä piiraan myös laakeampaan vuokaan.
Täyte
Purista sulatetut vadelmat siivilän läpi, jotta saat sileän soseen.
Vatkaa keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää keltuaisvaahtoon kondensoitu maito, vadelmasose ja puristettu sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Levitä seos vuokaan ja paista 175 asteessa noin 12-20 minuuttia riippuen piiraan korkeudesta. Valmis piiras saa olla keskeltä vielä hieman tutiseva.
Anna jäähtyä, ja siirrä sitten jääkaappiin. Piiraan on hyvä jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Koristelu
Kermavaahtoa tai italialaista marenkia, marjoja, valkosuklaata tai muita koristeita
Vinkkejä
Voit käyttää pohjassa makusi mukaan myös kokonaan tai osittain digestivekeksejä. Tarvittavan voin määrä on hyvä tarkistaa keksistä riippuen.
Gluteenittoman version teet helposti käyttämällä pohjassa gluteenittomia keksejä.
Piiraan voi kesäkaudella tehdä myös tuoreista vadelmista.
Vaativa
Ainekset
Pohja
- 200 g vaniljamurokeksiä
- n. 50 g sulatettua voita
Täyte
- 200 g kotimaista pakastevadelmaa
- 4 keltuaista
- 1 prk kondensoitua maitoa
- 1/2 sitruunan mehu
Koristeluun
- Kermaa tai marenkia
- Vadelmia
- Valkosuklaata