Vadelmapiiras Key Westin tapaan

Suomen upein vadelmakakku -kilpailun finalisti

Pauliina Tuokkola

Key Westin piirakan makuna käytetään perinteisesti limeä, mutta tässä versiossa täytteestä löytyykin vadelmaa. Tämän herkku syntyy vähillä aineksilla ja sen vaikeusastetta voi itse säätää. Italialaisella marengilla siitä saa jo fantastisen kakun, kermavaahdolla pääsee helpommalla, mutta piiras on maistuvaa myös ilman mitään.

Vadelmapiiras Key Westin tapaan
Vadelmapiiras Key Westin tapaan

Valmistus

Pohja

Hienonna keksit muruksi ja sekoita sulatettu voi keksimurskaan

Levitä voi-keksimurska vuoan pohjalle ja reunoille. Noin 20 cm vuoassa piiraasta tulee korkeampi, mutta voit yhtä hyvin tehdä piiraan myös laakeampaan vuokaan.

Täyte

Purista sulatetut vadelmat siivilän läpi, jotta saat sileän soseen.

Vatkaa keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää keltuaisvaahtoon kondensoitu maito, vadelmasose ja puristettu sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.

Levitä seos vuokaan ja paista 175 asteessa noin 12-20 minuuttia riippuen piiraan korkeudesta. Valmis piiras saa olla keskeltä vielä hieman tutiseva.

Anna jäähtyä, ja siirrä sitten jääkaappiin. Piiraan on hyvä jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Koristelu

Kermavaahtoa tai italialaista marenkia, marjoja, valkosuklaata tai muita koristeita

Vinkkejä

Voit käyttää pohjassa makusi mukaan myös kokonaan tai osittain digestivekeksejä.  Tarvittavan voin määrä on hyvä tarkistaa keksistä riippuen.

Gluteenittoman version teet helposti käyttämällä pohjassa gluteenittomia keksejä.

Piiraan voi kesäkaudella tehdä myös tuoreista vadelmista.

Vaativa

Ainekset

Pohja

  • 200 g vaniljamurokeksiä
  • n. 50 g sulatettua voita

Täyte

  • 200 g kotimaista pakastevadelmaa
  • 4 keltuaista
  • 1 prk kondensoitua maitoa
  • 1/2 sitruunan mehu

Koristeluun

  • Kermaa tai marenkia
  • Vadelmia
  • Valkosuklaata

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit