Vadelmaglaseeratut grillivartaat
Glaseeratut grilliherkut ovat grillikesän hitti. Paksuhkolla glaseeraukseen suunnitellulla vadelmaisella maustekastikkeella viimeistellään grillattavien raaka-aineiden pintaan herkullinen kiilto ja rapeus. Kuten glaseerauskastikkeet yleensä, tämäkin koostuu kolmesta maku-ulottuvuudesta: makeasta, happamasta ja mausteisuudesta.
Glaseerauskastike sivellään grillattavien lihan, kalan, kanan tai kasvisten pinnalle grillauksen loppuvaiheessa. Kuumassa grillissä kastike karamellisoituu muutamassa minuutissa, jolloin muodostuu kiiltoa pintaan ja lisäksi syntyy makoisaa makua.
Tässä on glaseerattu herkullisella vadelmaglaseerauksella suolaiset grillivartaat, jotka kasataan erivärisistä esigrillatuista raaka-aineista. Voit leikitellä värien kanssa niin, että laitat yhteen vartaaseen vuorotellen vain kahta tai kolmea ainetta tai sitten voit laittaa sekaisin eri aineita. Voit myös koota erikseen kasvis-, liha- ja kalavartaita. Muista kastella puiset grillitikut ajoissa ja anna niiden vettyä ainakin puoli tuntia. Kostutus estää, että tikut eivät pala niin helpolla.
Voit käyttää vadelmaista glaseerauskastiketta samaan tapaan kaikille grillattaville.
Helppo
Ainekset
VADELMAINEN GLASEERAUSKASTIKE
3 dl Pakkasmarjan Puutarhavadelmaa (200 g pakaste tai tuore)
2 rkl hunajaa
2 rkl dijon-sinappia
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
1 rkl balsamiviinietikkaa
4 rkl vadelmahilloa
(2–3 rkl vettä)
KORISTEEKSI
1 dl Pakkasmarjan Puutarhavadelmaa (50 g pakaste tai tuore)
GRILLIVARTAAT
400 g broilerinfileetä
1 iso kesäkurpitsa
2 rasiaa erivärisiä kirsikkatomaatteja
2 rkl rypsiöljyä
½–1 tl suolaa
½–1 tl rouhittua mustapippuria
n. 200 g mozzarellaminipalloja tai paloja
1 ruukku basilikaa
Valmistusohje
GLASEERAUSKASTIKE
Mittaa kattilaan kaikki glaseerauksen ainekset, mutta ei vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen ilman kantta 10–15 minuuttia, kunnes seos on hieman paksuuntunut. Anna kastikkeen jäähtyä. Ohenna kastiketta tarvittaessa vedellä. Valmis glaseerauskastike saa olla tukevaa, jolloin se pysyy grillattavien pinnalla, mutta kuitenkin siveltimellä siveltävää.
GRILLIVARTAAT
Pilko kaikki vartaiden aineet suunnilleen kirsikkatomaattien kokoisiksi paloiksi. Pidä raa’at broilerinpalat muista paloista erillään. Pirskottele kaikille paloille öljyä ja maltillisesti suolaa ja rouhittua mustapippuria. Kääntele palat ja nosta kanat, kesäkurpitsat ja tomaatit omiin grillivuokiin.
Grillaa melko miedolla lämmöllä kanapaloja n. 15 minuuttia ja kesäkurpitsapaloja n. 10 minuuttia käännellen. Lisää myös tomaatit 1–2 minuutiksi grilliin kuumentumaan. Nosta ainekset tämän jälkeen pois grillistä ja pujota vuorotellen kostutettuihin grillivartaisiin, lisää väleihin aina basilikan lehti ja muutamaan väliin mozzarella.
Sivele vartaille glaseerauskastiketta. Grillaa vartaita vielä n. 3 minuuttia käännellen, kunnes pinnat saavat vähän paahteisuutta, sivele vielä uudelleen glaseerauskastiketta pintaan ja kuumenna nopeasti.
Vadelmainen glaseerauskastike sopii tässä tapauksessa hyvin tarjoiltavaksi grilliruoan kanssa eli sitä voi jokainen ottaa myös lautaselleen lusikan tai pari lisäämään makua.