Vadelmaglaseeratut grillivartaat

Glaseeratut grilliherkut ovat grillikesän hitti. Paksuhkolla glaseeraukseen suunnitellulla vadelmaisella maustekastikkeella viimeistellään grillattavien raaka-aineiden pintaan herkullinen kiilto ja rapeus. Kuten glaseerauskastikkeet yleensä, tämäkin koostuu kolmesta maku-ulottuvuudesta: makeasta, happamasta ja mausteisuudesta.

Glaseerauskastike sivellään grillattavien lihan, kalan, kanan tai kasvisten pinnalle grillauksen loppuvaiheessa. Kuumassa grillissä kastike karamellisoituu muutamassa minuutissa, jolloin muodostuu kiiltoa pintaan ja lisäksi syntyy makoisaa makua.

Tässä on glaseerattu herkullisella vadelmaglaseerauksella suolaiset grillivartaat, jotka kasataan erivärisistä esigrillatuista raaka-aineista. Voit leikitellä värien kanssa niin, että laitat yhteen vartaaseen vuorotellen vain kahta tai kolmea ainetta tai sitten voit laittaa sekaisin eri aineita. Voit myös koota erikseen kasvis-, liha- ja kalavartaita. Muista kastella puiset grillitikut ajoissa ja anna niiden vettyä ainakin puoli tuntia. Kostutus estää, että tikut eivät pala niin helpolla.

Voit käyttää vadelmaista glaseerauskastiketta samaan tapaan kaikille grillattaville.

Helppo

Ainekset

VADELMAINEN GLASEERAUSKASTIKE

3 dl Pakkasmarjan Puutarhavadelmaa (200 g pakaste tai tuore) 

2 rkl hunajaa 

2 rkl dijon-sinappia 

1 tl savupaprikajauhetta 

1 tl cayennepippuria 

1 tl suolaa 

1 tl sipulijauhetta 

1 rkl balsamiviinietikkaa 

4 rkl vadelmahilloa 

(2–3 rkl vettä) 

KORISTEEKSI

1 dl Pakkasmarjan Puutarhavadelmaa (50 g pakaste tai tuore) 

GRILLIVARTAAT

400 g broilerinfileetä 

1 iso kesäkurpitsa 

2 rasiaa erivärisiä kirsikkatomaatteja 

2 rkl rypsiöljyä 

½–1 tl suolaa 

½–1 tl rouhittua mustapippuria 

n. 200 g mozzarellaminipalloja tai paloja 

1 ruukku basilikaa 

Valmistusohje

GLASEERAUSKASTIKE

Mittaa kattilaan kaikki glaseerauksen ainekset, mutta ei vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen ilman kantta 10–15 minuuttia, kunnes seos on hieman paksuuntunut. Anna kastikkeen jäähtyä. Ohenna kastiketta tarvittaessa vedellä. Valmis glaseerauskastike saa olla tukevaa, jolloin se pysyy grillattavien pinnalla, mutta kuitenkin siveltimellä siveltävää.  

GRILLIVARTAAT

Pilko kaikki vartaiden aineet suunnilleen kirsikkatomaattien kokoisiksi paloiksi. Pidä raa’at broilerinpalat muista paloista erillään. Pirskottele kaikille paloille öljyä ja maltillisesti suolaa ja rouhittua mustapippuria. Kääntele palat ja nosta kanat, kesäkurpitsat ja tomaatit omiin grillivuokiin. 

Grillaa melko miedolla lämmöllä kanapaloja n. 15 minuuttia ja kesäkurpitsapaloja n. 10 minuuttia käännellen. Lisää myös tomaatit 1–2 minuutiksi grilliin kuumentumaan. Nosta ainekset tämän jälkeen pois grillistä ja pujota vuorotellen kostutettuihin grillivartaisiin, lisää väleihin aina basilikan lehti ja muutamaan väliin mozzarella.  

Sivele vartaille glaseerauskastiketta. Grillaa vartaita vielä n. 3 minuuttia käännellen, kunnes pinnat saavat vähän paahteisuutta, sivele vielä uudelleen glaseerauskastiketta pintaan ja kuumenna nopeasti. 

Vadelmainen glaseerauskastike sopii tässä tapauksessa hyvin tarjoiltavaksi grilliruoan kanssa eli sitä voi jokainen ottaa myös lautaselleen lusikan tai pari lisäämään makua. 

Reseptin luoja

Resepti:

Arja Elina Laine

kotitalousopettaja-yrittäjä, ruokakirjailija ja -viestijä, ruokasisältöjen tuottaja ja kouluttaja

www.ruokaviestinta.fi

”Olen suunnitellut tuhansia pidettyjä, kansantajuisia ruoka- ja leivontareseptejä aina ideoinnista reseptivihkosiin, verkkosivuille, videoille sekä televisio- ja radio-ohjelmiin. Viime aikoina olen tehnyt ruokakirjoja ja nyt on jo kolmas tietoteos syntymässä. Aiemmat kirjani ovat 2020 ilmestyneet KAURA-kirja ja LEIPÄ-kirja (#kaurakirja, #leipäkirja). Seuraa nyt testattuja reseptejäni myös tämän Pakkasmarjan sivun kautta.”

 

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit