Vadelma-marenkikakku

Suomen upein vadelmakakku -kilpailun finalisti

Omiksi Kiloiksi

Tämän kakku syntyy kaakaopohjasta, hennon vadelmaisesta täytteestä ja se kuorrutetaan ihanan makealla sveitsiläisellä marengilla. Kakun marenkikuorrutus tuo syöjälleen mieleen kesäiset hattarapilvet.

Vadelma-marenkikakku

Valmistus

Pohja

Laita uuni lämpiämään 175 °C .

Voitele ja jauhota kakkuvuoka (⌀ 15 cm, korkeus 10 cm), yhdistä kakkupohjan kuivat aineet keskenään.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet valmiiseen vaahtoon siivilän läpi varovasti puuhaarukalla tai nuolijalla sekoittaen.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa n. 30 min. Kokeile paiston loppuvaiheessa kypsyyttä coctail-tikulla.

Kumoa paistunut kakkupohja lautaselle ja anna jäähtyä n. 15 min. ennen kuin peität sen vuoalla.

Täyte

Kun kakku on jäähtynyt kokonaan, aloita täytteen teko.

Keitä ensin vadelmakiisseli: Kiehauta pakastevadelmat tilkassa vettä muutaman minuutin ajan. Soseuta ne sauvasekoittimella keittämisen jälkeen ja anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää soseeseen sokeri, muna, maissijauho ja sitruunamehutilkka. Keitä miedolla lämmöllä kiisseliksi sekoittaen koko ajan. Varo polttamasta pohjaan. Kun seos sakenee, siirrä kattila pois levyltä.

Lisää kiisseliin rasva sekä vaniljasokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (n. 10  min. ajan) ja vaahdota kuohukerma.

Kuumenna sitruunamehutilkka ja purista liivatteet siihen. Sekoita.

Valuta liivateseos nauhamaisesti vadelmakiisseliin sekoittaen koko ajan.

Yhdistä kiisseli ja vatkattu kerma toisiinsa.

Kakun kokoaminen

Halkaise kakkupohja kolmeen (3) yhtä suureen levyyn ja vuoraa kakkuvuoka kelmulla.

Sekoita kostutusmaito ja vaniljasokeri keskenään.

Laita kakkuvuokaan alimmainen kakkulevy (se joka siinä kohtaa on paistaessakin ollut), kostuta ja lisää kiisseli-kermaseoksesta puolet.

Aseta keskimmäinen levy päälle, kostuta ja lisää loput täytteestä.

Aseta päälle viimeinen levy ja kostuta.

Suojaa kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa kahden yön yli. Huom! Jos kostumisaika on lyhyempi kuin em, kostutusta saattaa olla tarpeen lisätä.

Kun kakku on kostunut, kumoa kakku tarjoiluvadille.

Sveitsiläinen marenki

Valmista päällinen eli sveitsiläinen marenki: Mittaa sokeri lasi- tai metalliastiaan, lisää munanvalkuaiset. Laita vettä kattilaan ja lämmitä sitä niin, että se alkaa kevyesti poreilla. Aseta aineskulho kattilan päälle ja vatkaa sähkövatkaimella n. 10 min. ajan. Kattilassa oleva vesi saa poreilla kevyesti koko ajan.

Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vaahtoa vielä muutama minuutti kylmän vesihauteen päällä, että seos hieman jäähtyy. Lisää myös vaniljasokeri. Kuvallinen ohje tähän sveitsiläisen marengin tekoon löytyy blogistani: http://omiksikiloiksi.blogspot.com/2017/02/lumikuningattaren-kakku.html

”Pohjusta” koko kakku ensin kerroksella marenkia (sivuille riittää juuri peittävä kerros).

Pursota tämän jälkeen ruusukkeita kakun reunoille vieri viereen. Jos pieniä aukkoja jää, voit tehdä pieniä pursotuksia niiden täytteeksi.

Aseta tuoreet vadelmat kakun päälle. Siirrä kylmään, marenki rapsakoituu kylmetessään.

Nauti hyvällä mielellä!

Vaativa

Ainekset

Vadelmakakkupohja

  • 3 munaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 3/4 dl erikoisvehnäjauhoa
  • 1/4 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1/2 dl perunajauhoa
  • 3/4 tl  leivinjauhetta
  • rasvaa ja korppujauhoja/mannaryynejä/jauhoja vuokaan

Kostutus

  • n. 1,3 dl kevytmaitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Täyte

  • 200g  pakastevadelmia
  • 2 tl vettä
  • 3/4 dl  sokeria
  • 1 muna
  • 1,5 rkl maissijauhoa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 30 g voita tai margariinia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1,5 liivatelehteä

Päällinen (sveitsiläinen marenki) ja koristelu

  • 5 munanvalkuaista
  • 3,5 dl Siro-sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 200 g tuoreita vadelmia

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit