Mustikkakanelipiirakka
Tämä piiras on saanut inspiraation edesmenneen isäni rakkaudesta mustikkapiirakkaa kohtaan. Vaikka paljon osia onkin muutettu perinteiseen mustikkapiirakkaan verrattuna, voin häpeilemättä myöntää tämän pärjäävän mainiosti maullaan sen rinnalla. Resepti sai alkunsa, kun mietin miten toisin mustikkapiirakkaan uutta twistiä. Totesin rakastavani mustikan ja kanelin yhdistelmää. Kanelilla maustettu kermainen kreemi tuo ihanaa pehmeyttä ja mehevyyttä mustikkatäytteen rinnalle.
Helppo
Pohja
160 g Vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl sokeria
116g voita (jääkaappikylmänä pieninä kuutioina)
3-4 rkl jääkylmää vettä
(voiteluun keltuainen ja loraus kuohukermaa)
Kanelikreemi
3dl maitoa
1dl kuohukermaa
1 kanelitanko
1/2 tl vaniljasokeria
4 (n. 75g) keltuaista
100g sokeria
30g maissitärkkelystä
Mustikkatäyte
1l mustikoita (pakaste sopii mainiosti)
1/2 dl vettä
1dl sokeria
suuruste: 1/2 dl vettä ja 3 rkl perunajauhoja
Tee ensin pohja.
Sekoita kulhossa jauhot, suola ja sokeri.
Kuutioi kylmä voi. (vink: juustohöylällä saa myös näppärästi sopivan kokoisia lastuja). Lisää voi jauhoihin ja nypi ne yhtenäiseksi massaksi. Huom: massasta saa erottua voita sieltä täältä, älä nypi liian pitkään ja tunnollisesti. Lisää jääkylmä vesi, ensin kolme ruokalusikallista, täydennä tarvittaessa vesimäärää. Taikina on tarkoitus saada juuri ja juuri pysymään kasassa.
Älä alusta taikinaa. Kun olet saanut taikinan yhtenäiseksi, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan. Huom: taikinan voi tehdä myös monitoimikonetta käyttäen.
Seuraavaksi on vuorossa kanelikreemi. Laita kattilaan maito, kerma, vanilja sekä kaneli. Lämmitä välillä sekoitellen. Mittaa toiseen kulhoon keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys ja vispaa ne yhtenäiseksi. Kun maito on kiehumispisteessä, kaada siitä puolet toiseen kulhoon vispaten voimakkaasti. Siivilö muodostunut massa lopun maitoseoksen joukkoon saman tien. Kuumenna massaa kokoajan sekoittaen kunnes se pulpahtaa. Tarkista maku, jos haluat kanelisempaa kreemiä, lisää vähän jauhettua kanelia. Poista levyltä ja anna kreemin jäähtyä vähintään kädenlämpöiseksi.
Sitten on koittanut aika mustikkatäytteelle:
Mittaa kattilaan mustikat, sokeri ja vesi. Kuumenna ne kiehuvaksi. Tee suuruste sekoittamalla vesi ja perunajauhot ja lisää ne ohuena nauhana mustikkaseokseen.
Keitä syntynyttä herkkua kokoajan sekoitellen kunnes seos pulpahtaa. Jäähdytä massa vähintään kädenlämpöiseksi. (Vink: jos olet malttamaton kuten minä niin kylmävesihaude jäähdyttää kätevästi.)
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja aseta ritilä keskitason alapuolelle.
Aika koota piirakka:
Voitele n. 19cm vuoka (itse tein irtopohjakakkuvuokaan). Ota taikinasta pieni pala eroon koristeita varten. Kaulitse loput taikinasta levyksi ja asettele vuokaan. leikkaa tarvittaessa reunoja matalammaksi (ei tarvitse riittää vuoan yläosaan asti). Levitä jäähtynyt kanelikreemi pohjalle, mustikkamassa päälle ja tee jäljelle jääneestä taikinasta koristeita reunoille. Voit esimerkiksi letittää taikinaa, tai leikata pienellä piparimuotilla kuvioita. Voitele reunat keltuaisesta ja lorauksesta kermaa tehdyllä seoksella. Halutessasi voit ripotella kidesokeria koristeiden päälle.
Paista piirasta 180 asteessa keskitason alapuolella uunista tehoista riippuen 35-50min. Malta mielesi ja anna piirakan jäähtyä.
Koristele pakastepensasmustikoilla ja sitten on jäljellä enää paras osuus: Herkuttelu!