Mustikka-salmiakkikastike pippuripihville

Kun kaipaat vaihtelua perinteisen pippuripihvin kastikkeeseen, valmista herkullinen kastike käyttäen Pakkasmarjan mustikoita ja mustaherukoita. Pippurin lisäksi potkua kastikkeeseen tuo salmiakki.

VINKKI: Halutessasi voi korvata kastikkeen salmiakkituotteet noin 1½ dl:lla pieneksi pilkottua mustaa tuoretta lakritsia. Käytä sitä myös halutessasi koristeluun.

Helppo

AINEKSET

PIPPURIPIHVIT

600 g mureaa sisäfileetä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
suolaa, rouhittua mustapippuria
2 salottisipulia tai kesäsipulia
3 dl Pakkasmarjan mustikoita (vajaa 1 pss, 150 g)
2 dl Pakkasmarjan mustaherukoita (½ pss, 100 g)
2–3 rkl Apteekin salmiakkimixeriä tai turkinpippurirouhetta 
½ dl salmiakkipastilleja (esim. Fazerin tai Apteekin)
2½ dl pippurikermaa
(n. ½ tl suolaa)
½ dl tuorettatimjamia 

PERUNA- JA BATAATTILOHKOT

1 iso  bataatti
8 pientä perunaa
2 rkl rypsiöljyä
suolaa, rouhittua mustapippuria 

ANNOSTEN PÄÄLLE:

tuoretta timjamia
1 dl Pakkasmarjan mustikoita (50 g)
salmiakkia (esim. turkinpippurirouhetta tai salmiakkipastilleja) 

VALMISTUS

Leikkaa sisäfileestä noin 150 gramman pihvejä poikkisyin. Painele tai nuiji niitä kevyesti hieman litteämmiksi. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla molemmin puolin.  Anna pihvien lämmetä ainakin tunti huoneenlämmössä. 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja lohko perunat ja bataatit. Levitä lohkot leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskottele päälle öljyä ja rouhaise pinnalle mustapippuria. Nosta lohkot uunin keskitasolle paistumaan noin 25 minuutiksi, lohkojen koko vaikuttaa paistoaikaan. 

Hienonna sipulit hienoksi silpuksi.  

Kuumenna voita ja öljyä valurautapannussa. Paista 2 pihviä kerrallaan 2–3 minuuttia molemmin puolin. Nosta pihvit uunissa kummennetulle lautaselle tai vuokaan. Kääri folio päälle tiiviisti.  

Lisää pannulle, jossa paistoit pihvit, vähän voita ja sipulisilppu. Kuullota niitä hetki. Lisää mustikat ja mustaherukat sekä salmiakkituotteet. Sekoita noin minuutti ja lisää mukaan pippurikerma. Riivi mukaan myös tuoretta timjamia. Anna seoksen kiehua muutama minuutti. Maista kastikkeen sopiva suolaisuus, siihen vaikuttavat niin käyttämiesi salmiakkituotteiden kuin pippurikerman suolaisuus. Lisää tarvittaessa suolaa. 

Kun peruna- ja bataattilohkot ovat sopivan kypsiä, kokoa annokset lautasille ja koristele ne riivityllä timjamilla, mustikoilla ja salmiakeilla. 

Reseptin luoja

Kuvat ja resepti:

Arja Elina Laine

Kotitalousopettaja-yrittäjä, ruokakirjailija ja -viestijä, ruokasisältöjen tuottaja ja kouluttaja

www.ruokaviestinta.fi

”Olen suunnitellut tuhansia pidettyjä, kansantajuisia ruoka- ja leivontareseptejä aina ideoinnista reseptivihkosiin, verkkosivuille, videoille sekä televisio- ja radio-ohjelmiin. Viime aikoina olen tehnyt ruokakirjoja ja nyt on jo kolmas tietoteos syntymässä. Aiemmat kirjani ovat 2020 ilmestyneet KAURA-kirja ja LEIPÄ-kirja (#kaurakirja, #leipäkirja). Seuraa nyt testattuja reseptejäni myös tämän Pakkasmarjan sivun kautta.”

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit