Mustikka-parmesaanirisotto

Mustikka on uusi, herkullinen makuvaihtoehto risottoon. Mustikka tuo herkullisen maun sekä kauniin violetin värin tähän mustikka-parmesaanirisottoon.

 

Helppo

Ainekset

1 punasipuli
4 dl Pakkasmarjan mustikoita (1 pss, 200 g)
2 rkl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
1 dl hedelmäistä valkoviiniä tai mietoa laimennettua sitruunamehua
1 rkl kasvisfondia
1 l kiehuvaa vettä
½–1 tl suolaa
n. ½ tl rouhittua mustapippuria
n. ½ dl tuoretta basilikaa
1 dl raastettua parmesaania
1–3 rkl voita
(n. 170 g sinihome- tai vuohenjuustoa)

ANNOSTEN PÄÄLLE:

tuoretta basilikaa
Pakkasmarjan mustikoita
raastettua parmesaania

Valmistusohje

Kuori ja hienonna sipuli hienoksi silpuksi. Kiehauta vettä reilusti.

Mittaa 2 rkl öljyä kattilaan. Lisää sipulisilppu kuullottumaan kattilaan keskilämmölle. Sekoittele välillä. Mittaa mukaan riisi ja kuullota läpikuultavaksi kattilassa noin minuutin ajan puulastalla sekoitellen.

Lisää 1–2 dl mustikoita ja 1 dl hedelmäistä valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua joukkoon, sekoita ja anna imeytyä seokseen, lisää myös fondi. Lisää kiehuvaa vettä aina 1 dl sitä mukaa kun edellinen erä on imeytynyt riiseihin. Lisää suola ja rouhaise mukaan mustapippuria mielesi mukaan. Silppua joukkoon tuoretta basilikaa. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä melko usein sekoittaen. Laske kypsymisaika veden lisäämisen alusta noin 20 minuuttia.

Lisää mukaan vielä raastettua parmesaania ja voita. Sekoita varovaisesti joukkoon loput mustikat. Ota lämpö pois liedeltä. Voit halutessasis lisätä vielä sinihome- tai vuohenjuustoa paloina joukkoon, sekoita vain varovaisesti.

Jaa risottoa lautasiin, koristele annokset silputulla basilikalla, mustikoilla ja raastetulla parmesaanilla.

Vinkit täydelliseen risottoon:

• Keitä osa mustikoista risoton mukana ja lisää osa vasta lopuksi mukaan. Valitsemasi määrä mustikoita, joka keitetään risoton mukana, määrittää risoton värin: isommalla määrällä syntyy tummempi ja pienemmällä vähän vaaleampi ruoka.
• Risottoa valmistettaessa neste lisätään risottoon pikkuhiljaa sitä mukaa kun edellinen lisätty kiehuva neste on imeytynyt riisiin.
• Risottoa on hyvä sekoittaa usein, jotta se ei tartu kattilan pohjaan.

Reseptin luoja

Resepti:

Arja Elina Laine

Kotitalousopettaja-yrittäjä, ruokakirjailija ja -viestijä, ruokasisältöjen tuottaja ja kouluttaja

www.ruokaviestinta.fi

”Olen suunnitellut tuhansia pidettyjä, kansantajuisia ruoka- ja leivontareseptejä aina ideoinnista reseptivihkosiin, verkkosivuille, videoille sekä televisio- ja radio-ohjelmiin. Viime aikoina olen tehnyt ruokakirjoja ja nyt on jo kolmas tietoteos syntymässä. Aiemmat kirjani ovat 2020 ilmestyneet KAURA-kirja ja LEIPÄ-kirja (#kaurakirja, #leipäkirja). Seuraa nyt testattuja reseptejäni myös tämän Pakkasmarjan sivun kautta.”

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit