Mustikka-lakritsi täytekakku
Samettinen suklaamaku, mehevä mustikkainen kosteus ja ihanan lakritsinen jälkimaku saa sinut ihastumaan tähän kakkuun, joka sopii hienosti makujensa ja väriensä puolesta myös itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Tämän kakun tekeminen on itseasiassa aika helppoa, kun pohjankin ainekset vain sekoitetaan keskenään. Voit valmistaa tällä reseptillä myös mokkapala -tyylisiä leivoksia.
Vinkki!
Jos haluat täytteestä laktoosittoman version, jätä pois valkosuklaa kokonaan. Vaahdota 3 dl laktoositonta vispikermaa ja lisää 600 g tuorejuustoa, tomusokeria ja vaniljasokeria maun mukaan. Voit jättää myös pohjan hasselpähkinärouheen pois, jos kakun täytyy olla myös pähkinätön.
Keskitaso
Ainekset
Pohja
- 4 dl sokeria
- 5 ½ dl vehnäjauhoja
- 80 g kaakaojauhetta
- 1 tl sooda
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 tl lakritsijauhetta
- 2 dl hasselpähkinärouhetta (voit jättää pois)
- 90 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl oliiviöljy
- 2 ½ dl maitoa
- 3 kpl kananmunia
- 1 ½ rkl viinietikkaa
- 2 dl mustikoita (pakastetut käy myös)
Täyte
- 150 g valkosuklaata
- 1 ½ dl vispikermaa
- 600 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 – 4 dl mustikoita koristeluun
Valmistus
Kakkupohja
Tämä kakkupohja tehdään all-in-one periaatteella, kaikki ainekset heitetään yhteen kulhoon ja sekoitetaan noin kolme minuuttia.
Sekoita sokeri, jauhot, kaakaojauhe, lakritsijauhe, leivinjauhe, sooda, suola ja hasselpähkinärouhe keskenään.
Lämmintä maitoa ja sekoita siihen voita sekä oliiviöljyjä. Hämmennä nesteet, kuivien aineiden joukkoon.
Sekoita vielä kananmunat yksitellen taikinaan. Voit käyttää tähän käsivatkaintakin.
Lopuksi viinietikkaa ja mustikoita. Sekoita varovasti!
Jos haluat kakusta korkeamman (4 kerrosta), Paistamiseen kannattaa käyttää kahta (halkaisija 20 cm) kakkuvuokaa, paistoaika on silloin noin 40 minuuttia 160 asteisessa uunissa. Voit paistaa kakun myös yhdessä 22 cm tai 24 cm vuoassa. Paistoaika on silloin noin tunti 160 asteisessa uunissa ja kakusta tulee silloin hieman matalampi (3 kerrosta). Vaikka kakku olisi ruskistunut ja kohonnut, kannattaa kypsyyttä kokeillaaina tikulla.
Jos teet mokkapala -tyylisiä leivoksia, kumoa taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paistoaika on silloin noin 20 – 30 minuuttia 175 – 180 asteisessa uunissa (kannattaa kuitenkin seurata ja tarkistaa kypsyys tikulla).
Anna jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassaan ja sen jälkeen kumoa tämä jäähdytysritilälle/ sokeroidulle leivinpaperille.
Kun kakkupohja on valmis ja jäähtynyt, kääri se kelmuun tai laita muovipussiin tekeytymään jääkaapin. Muutaman tunnin (noin 2 – 4 tuntia tai yön yli) kuluttua sinulla on pehmeä ja kostea kakkupohja. Kakkupohja säilyy 3 – 4 päivää jääkaapissa tai viikkoja pakastimessa.
Täyte
Valmista täyte heti pohjan paistamisen jälkeen, koska eka vaihe vaatii 2 – 4 tuntia jäähtymistä jääkaapissa.
Kuumenna kerma ja lisää valkosuklaa kulhoon. Sekoita hyvin, peitä kulho muovilla ja laita jääkaapin jäähtymään (noin 2 – 4 tuntia tai yön yli).
Vaahdota varovasti jäähtynyt valkosuklaakerma -seos suht kovaksi ja yhdistä se tuorejuuston kanssa varovasti.
Kakun kasaus
Leikkaa kakku kolmen/ neljään osaan ja aseta yksi pohja kakkulautaselle. Lisää täytettä ja nosta toinen kakkupohja päälle. Täytä kuten edellä ja lisää viimeinen kakkupohja kanneksi. Jätä tarpeeksi täytettä kuorrutusta varten. Älä laita liian paljon täytettä, että kakku pysyy kasassa.
Nosta kakku jääkaappiin minimissään pariksi tunniksi tai yön yli. Koristele kakku haluamallasi tavalla tai tee mustikkakranssi niin kuin kuvassa. Mehevä kakku on valmis tarjottavaksi.