Kuningatarpiirakka
Marjaisa kuningatarpiirakka syntyy mureasta piirakkapohjasta sekä mustikoista ja vadelmista. Ihanan makean täytteen salaisuus on kondensoitu maito, joka tuo piirakkaan kinuskisen vivahteen. Kuningatarpiirakka maistuu sellaisenaan, mutta halutessasi voit tarjoilla sen vadelmakastikkeen kera.
Helppo
Piirakkapohja
125 g margariinia, rasvaseosta tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,75 dl erikoisvehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl ruokakermaa (rasvaa 15%)
rasvaa ja mannaryynejä/vehnäjauhoa piirakkavuoan jauhotukseen
Täyte
5 dl (n.300-350g) mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
100 g vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
2 kananmunaa
1 prk kondensoitua maitoa (397 g)
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl sokeria (ellei pakastemarjoissa ole lisättyä sokeria)
1 rkl maissitärkkelystä
Kastike ja koristelu
300 g kotimaisia vadelmia (200 g kastikkeeseen, 100 g koristeeksi)
2 rkl sokeria
Voitele ja jauhota piirakkavuoka (⌀ n.30 cm, voit käyttää myös pienempää vuokaa, jolloin pohjasta ja reunoista tulee vähän paksummat).
Laita uuni lämpimään 200 °C asteeseen.
Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva.
Lisää muna hyvin vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi taikinaan vuorotellen ruokakerman kanssa.
Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä vehnäjauhoja apuna.
Levitä mustikat ja vadelmat piirakan päälle.
Vatkaa täytteen munat rikki, lisää kondensoitu maito, vaniljatuorejuusto, sokeri (jos tarpeen) sekä maissitärkkelys. Vatkaa tasaiseksi.
Kaada seos tasaisesti marjojen päälle. Paista uunin alaosassa n. 25-30 min. kauniin väriseksi.
Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua, mieluiten seuraavaan päivään.
Valmista vadelmakastike: Soseuta 200 g sulaneita tai tuoreita vadelmia ja sokeri esim.sauvasekoittimella.
Paseeraa eli painele lusikalla sose siivilän läpi. Näin saat tasaisen kastikkeen.
Tarjoile piirakka varovasti lämmitetyn kastikkeen kanssa. Piirakka maistuu herkulliselta myös ihan siltään.