Kaurainen karpalo-marenkipiirakka

Kaurainen karpalo-marenkipiirakka sopii täydellisesti joulupöydän kruunuksi. Kirpsakka karpalo ja makean täyteläinen marenki tasapainottavat toisiaan. Pohjassa oleva kaura pehmentää makua. Pohjan ja täytteen voi tehdä jo edellisenä päivänä, mutta marenki pitää valmistaa juuri ennen tarjoilua. -Pihla

karpalo-marenkipiirakka

Keskitaso

Ainekset

Pohja
100 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria

Täyte
200 g pakastekarpaloita, Pakkasmarja
1 dl sokeria
1 ¼ dl vettä
0,5 dl vehnäjauhoja
3 kpl kananmunan keltuaisia

Marenki
3 kpl kananmunan valkuaisia
1,5 dl sokeria

Valmistusohje

Pohja

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele 24-senttisen irtopohjapiirakkavuoan reunat ja leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala. (Jos käytät tavallista piirakkavuokaa, voitele koko vuoka.)
  2. Sekoita sähkövatkaimella pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna.
  3. Yhdistä vehnäjauho, kaurahiutaleet sekä vaniljasokeri ja lisää ne taikinaan.
  4. Painele taikina vuoan pohjalle jauhoja apuna käyttäen. Laita vuoka 10 minuutiksi pakastimeen.
  5. Pistele jähmettyneeseen pohjaan reikiä haarukalla. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Jos reunat vajoavat, painele niitä lusikalla ylöspäin.

Täyte  (Valmista pohjan paistuessa)

  1. Sulata karpalot kattilassa ja painele ne rikki mahdollisimman hyvin. Siivilöi seos. Siirrä sileä osa takaisin kattilaan. Kuoria ei enää tarvita.
  2. Lisää vesi ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmunan keltuaiset sekä vehnäjauho. Varo paakkuja!
  3. Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se paksuuntuu kunnolla. Tähän kuluu 5 -10 minuuttia.
  4. Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
  5. Anna täytteen jähmettyä hetki. Valmista tällä aikaa marenki.

Marenki

Huolehdi siitä, että käyttämäsi välineet ovat puhtaat ja kuivat. Valkuaisten joukkoon ei saa joutua yhtään keltuaista.

  1. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä jatkuvasti vatkaten.
  2. Vatkaa, kunnes seos on kovaa ja kiiltävää.
  3. Pursota marenki piirakan päälle suurella tähtityllalla tai levitä lusikalla.
  4. Paahda marengin pinta kevyesti uunin ylätasolla grillivastuksen alla (200 asteessa) muutaman minuutin ajan. Ole tarkkana, jottei pinta pala!
  5. Irrota piirakka irtopohjapiirakkavuoasta ja nauti.

Reseptin luoja

Resepti ja kuvat: Pihla sallinen

Olen 16-vuotias Pihla. Suurin intohimoni on leipominen. Käyn lukiota ja sen ohella kehittelen uusia reseptejä sekä makuyhdistelmiä. Minulla on 4H-yritys, jossa leivon tilauksesta. Leipomuksiani pääset katsomaan tarkemmin Instagramista. Olet myös saattanut huomata minut Koko Suomi leipoo -ohjelman 6. kaudelta, jossa olen mukana kilpailemassa.

Instagram: @metsavadelma

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit