Mustikat ovat laadukkaimpia kuidunlähteitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkittiin hiilihydraattipitoisten elintarvikkeiden laatua. Hillihydraatti lähteen laadun mittarina käytettiin seuraavia tekijöitä:

  • kivennäisaineista magnesium, kalium, rauta ja natrium,
  • vitamiineista folaatti,
  • rasvojen kohdalla katsottiin kovan rasvan (sisältää tyydyttyneen- ja transrasvan) saantia ja
  • kovan ja pehmeän rasvan (sisältää cis-kertatyydyttymättömät- ja monityydyttymättömät rasvahapot) suhdetta.
  • Lisäksi otettiin huomioon tuotteiden kuitupitoisuus ja glykeeminen indeksi (GI)
  • raja-arvoina näille tekijöille käytettiin suomalaisia ravitsemussuosituksia.

Kun määrä oli ravitsemussuositusten mukainen sai siitä 1 pisteen. Tutkimuksessa painotettiin kuidunmäärää, joten kun se oli suositusten mukaista sai siitä 2 pistettä. Mustikka sai tässä tarkastelussa täydet 10 pistettä eli se oli kaikilla valituilla laadun mittareilla ravintosuositusten mukainen elintarvike. Kannattaa siis syödä mustikoita ja marjoja ylipäätänsä! Koko tutkimuksen voi käydä lukemassa täällä.