Tuoreviljelijäksi

Tuoremarjojen sopimusviljely

Olemme aktiivinen toimija satoaikaan myös tuoremarjakaupassa. Ostamme viljelijöiltä tuoremansikoita, -vadelmia, -pensasmustikoita ja -herukoita. Erikoisempien marjojen osalta tiedustele meiltä tilannetta.

Tuoremarjatoimittajaksemme on mahdollista päästä tekemällä kanssamme myös sopimusyhteistyötä pakastemarjojen suhteen. Tällä haluamme varmistaa marjoillesi varman menekin joka päivä. Haluamme toimia vastuullisesti ja niin että marjoillesi on meillä aina osoite, niinä hankalinakin tuoremarjamarkkinapäivinä tai jos marjojesi tuoremarjakauppakestävyys ei täyty.

Vastuullista tuoremarjakauppaa

Myymme tuoreet marjat keskusliikkeille ja kaupoille tai kaupparyhmittymille, koska meille on tärkeää, että marjat myydään oikeissa olosuhteissa ja vastuullisesti kauppojen sisällä. Olemme etsineet parhaat logistiset mallit, jotta saamme marjat nopeasti ja mahdollisimman suoraan myyntiin.

Meidän mielestämme on tärkeää, että tuoremarjakauppa Suomessa on reilua kauppaa eli sitä tehdään hyvässä yhteistyössä viljelijöiden ja viljelijäomisteisten yritysten sekä kaupan kesken, ilman ulkopuolisia välikäsiä. Tällä tavoin vaikeutetaan marjojen alkuperämaaväärentämistä ja muuta rikollista toimintaa alallamme.

Hinnoittelu

Tuoremarjojen hinnat määräytyvät satokauden aikana markkinatilanteen mukaisesti. Meille on erittäin tärkeää olla hinnoittelussamme tasapuolisia kaikille sopimusviljelijöillemme.

Keräämme hintatietoa ja -toiveita sopimusviljelijöiltämme ja seuraamme kaupan tuoremarjahinnoittelua koko Suomessa. Meidän täytyy aina olla ajan tasalla markkinatilanteesta ja pystyä ennakoimaan nopeasti muuttuviin markkinatilanteisiin. Määritämme meidän tuoremarjahintamme viikoittain yrityksemme satotiimissä (pakaste- sekä tuoretiimi) sekä tarkastamme tilanteen päivittäin tuoremarjatiimissä.

Viljelijä tietää päivän tuoremarjan takuuhinnan aina myyntihetkellä, mutta voimme jälkikäteen korottaa päivän hintaa tilanteiden niin salliessa.

Määritämme vuosittain meille minimikatetavoitteen tuorekauppaan, joka kattaa rahdit ja muut juoksevat kulut sekä mahdollistaa tuoremarjakaupan kehittämisen. Meidän tavoitteenamme on tehdä tuorekauppaa mahdollisimman kustannustehokkaasti ja laadukkaasti, jotta marjanviljely olisi kannattavaa, myös tulevaisuudessa.

Toimituspaikat ja rahdit

Lähialueeltamme tuoremarjaa voi toimittaa terminaaliimme Suonenjoelle. Teemme myös etäyhteistyötä ja sovimme etätoimituksista aina tapauskohtaisesti. Meillä on hyviä yhteistyöterminaaleja ja kuljetusyrityskumppaneita ympäri Suomen ja usein löydämme sopivan yhteistyötoimintamallin.

Huomioithan että me huolehdimme rahtikuluista osoittamastamme terminaalista eteenpäin.

Tuorepakkaustavat

Ostamme tuoremarjaa niin rasia- kuin irtopakattuina. Haluamme kehittää pakkauksia yhdenmukaisisiksi, mahdollisimman helpoiksi ja kauppakestäviksi. Herkullinen tuote tarvitsee myös myyvän pakkauksen. Siksi olemmekin valinneet meille markkinoilla erottuvan ja kotimaisuutta korostavan ilmeen tuoreille marjoille.

Suosittelemmekin vahvasti, että meille tuotava tuoremarja on pakattuna tähän valitsemaamme Pouta -kuosiin. Marjalaatikoidemme sinivalkoinen Pouta -kuosi korostaa marjojen kotimaisuutta, puhtautta ja raikkautta. Sininen väri nostaa upeasti marjojen värit esiin. Valitsimme kuosin yhdessä kuluttajien ja sopimusviljelijöiden kanssa. Meiltä löydät helposti suosittelemamme pakkaukset todella järkevään sopimusviljelijähintaan.

Ominaisuudet ja laatu

Kolmannen osapuolen laatujärjestelmällä varmistamme, että meille tulevat marjat on viljelty vastuullisesti ja tuoteturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Laatutarha-auditointi ja IP Kasvikset Perussertifiointi ovat molemmat meille hyväksyttyjä vaihtoehtoja ja ne tulee suorittaa viimeistään saman satokauden aikana, jota ensimmäinen sopimus koskee. Lisätietoa näistä löydät Puutarhaliiton sivuilta.

Meille marjojen maku on erittäin suuressa roolissa. Marjojen tulisikin olla makeita sekä herkullisen värisiä ja näköisiä. Marjan laatu ja maku lähtee jo lajikevalinnasta, siksipä taimien tarkka valinta onkin tärkeä lähtökohta tulevien satojen kannalta.

Kauppakestävyys on myös tärkeässä roolissa tuoremarjojen suhteen. ¾ kypsyysaste on marjoille kaikkein sopivin, sillä marjojen täytyy pysyä kaupassa myyntikuntoisina 3 – 4 päivää.

Marjojen tulisi olla terveitä, puhtaita, kiinteän napakoita sekä ehjiä. Marjojen olisi myös hyvä olla mahdollisimman kuivia pakatessa, sillä kosteus ei tee marjoille hyvää. Marjat eivät saa olla pestyjä.

Mansikat ovat tuoremarjapuolella kannallisia, mutta niihin ei saisi jäädä kiinni verhiön häntiä.  Tuoremansikoiden suosituskoko on 25 mm – 45 mm halkaisijaltaan.

Ostamme tuorekauppaan pääosin tunneliviljeltyjä vadelmia, koska niiden kauppakestävyys on paljon pidempi kuin avomaan vadelmien.

Pensasmustikoiden tulisi näyttää selvästi suuremmilta kuin metsämustikoiden.

Tuoremyyntiin tulevat herukat tulee kerätä käsin ja terttuineen.

Poikkeavia marjoja laadultaan sallitaan korkeintaan 2 % kun taas kooltaan poikkeavia saa olla korkeintaan 10 %.

Kuinka edetä?

Ennen sopimusten tekoa on hyvä pohtia yhdessä mitä marjaa ja kuinka paljon meille toimittaisit. Katsotaan samalla myös logistiikka-asiat kuntoon.

Yhteystiedot
Marko Ryyttäri
Viljelijäyhteistyö – Tuoremarjat
tuore@pakkasmarja.fi
Puh. 020 7099 589