Ainekset
- 5 dl maitoa
- 1 kananmuna
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 50 g tuorehiivaa tai vaihtoehtoisesti 22g kuivahiivaa
- 13 – 15 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1,5 – 2 dl leivontamargariinia tai voita
Täyte
- Marja Pureeta
Valmistus
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Jos käytät tuorehiivaa
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhot vähitellen, alusta vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin käsin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella ja laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään esimerkiksi asettamalla taikinakulho lämpimään veteen. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia
Jos käytät kuivahiivaa
Sekoita puolet vehnäjauhoista ja muut kuivat aineet, myös kuivahiiva, keskenään. Lämmitä maito 40 asteiseksi ja kaada se seoksen joukkoon. Lisää kananmuna ja alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeiseksi sulatettu rasva ja anna kohota noin puoli tuntia.
Leivo taikina pikkupulliksi (noin 35 kpl) ja anna kohota. Paina lasilla syvennys pullan keskelle, voitele reunat munalla. Laita syvennykseen noin 2 rkl haluamaasi Marja Pureeta.
Paista 200 asteessa 10 – 15 minuuttia. Marja Pureet hyytyvät paistuessa miellyttävän kiinteiksi.