Hippophae rhamnoides
Kirkkaan oranssi tyrni on ravintoainerikkaimpia marjojamme. Tyrnin mausteinen ja kirpeä maku jakaa mielipiteitä, mutta oikein valmistamalla tyrni maistuu kaikille. Aurinkoisen tyrnimarjan kypsyminen kestää kuukausia ja lopputuloksena on oikea C-vitamiinipommi.
- Runsaskuituinen
- Saat päivän C-vitamiinit syömällä 1 dl tyrnimarjoja
- Runsaasti E-vitamiinia
C-vitamiinirikasta tyrniä kannattaa nauttia yhdessä rautaa sisältävien ruoka-aineiden kanssa, esimerkiksi täysjyväisessä aamupuurossa tai myslissä. C-vitamiini nimittäin lisää raudan imeytymistä ja riittävä määrä rautaa puolestaan edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista.
Tyrnissä on suhteellisen paljon rasvaa (5 %) verrattuna muihin marjoihin (joissa keskimäärin 0,5 %). Tyrnimarjan rasva on kuitenkin pääasiassa (72 %:sti) hyvälaatuisia tyydyttymättömiä rasvahappoja.