Vaccinium vitis-idaea
Syksyisen metsäretken kohokohtia ovat varvikosta pilkottavat, pirteän punaiset puolukat. Puolukka on suosittu ja helposti poimittava metsämarja. Puolukan paras sato tulee aurinkoisilta jäkäläkankailta ja harvapuisista männiköistä.
Puolukan hapan aromi tekee mausta ainutlaatuisen. Happamuus toimii ikään kuin säilöntäaineena ja puolukka säilyykin hyvin survottuna omassa mehussaan. Puolukka sopii monenlaisiin leivonnaisiin, juomiin, hilloon, kiisseliin, puuroon sekä leipätaikinaan ja lämpimien ruokien lisukkeeksi.
Puolukoissa ei ole erityisen paljon vitamiineja tai kivennäisaineita, mutta puolukoita kannattaa muiden marjojen tapaan nauttia, koska ne ovat energia- ja kuitusuhteeltaan hyviä. Puolukoista tulisi tehdä enemmän tutkimuksia, jotta niiden kaikki kansantiedoissa olevat hyödyt saataisiin virallistettua.