Facebook Pixel

Mustaherukka

Ribes nigrum

Mustaherukka on mansikan jälkeen tärkein puutarhamarjamme. Herukoita on kutsuttu Pohjolan viinirypäleiksi. Suomalaiset kuuluvatkin mustaherukkatuotteiden suurimpiin kuluttajiin maailmassa.

Mustaherukka on kansanperinteessä tunnettu varsinkin vilustumis- ja kuumeoireiden lieventämisessä. Kenties tässä on jotain perää ollutkin, sillä aromikkaalta tuoksuva ja täyteläisen makuinen mustaherukka on oikea monivitamiinipommi.

  • Runsaasti C- ja K-vitamiinia
  • Runsaskuituinen
  • Kaliumin lähde

Syömällä päivittäin pussillisen (200 g) mustaherukoita saa niin paljon C-vitamiinia, että se edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina myös raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen.

Mustaherukka on ainoa marja, joka sisältää runsaasti K-vitamiinia. K-vitamiini edistää veren normaalia hyytymistä, mutta veren hyytymisen estolääkitystä (Marevan) käyttävä voi kuitenkin syödä mustaherukoita turvallisesti, kunhan käyttö on mielellään säännöllistä ja kerta-annos 1-2 dl.

Kokeile mustaherukkareseptejä

Lisää marjareseptejä löydät Reseptit-sivulta