viljellyt-marjat-mansikka

Mansikka

Fragaria ananassa

Mansikka on raikkaan arominsa vuoksi yksi suomalaisten suosikkimarjoista. Valoisien kesäöiden kypsyttämät kotimaiset mansikat maistuvat kaikenikäisille. Mansikat sopivat terveelliseen aamun aloitukseen tai piristäväksi välipalaksi.

  • Mansikassa on runsaasti C-vitamiinia ja kuitua.
  • Saat päivän C-vitamiinit syömällä 2,5 dl mansikoita.
  • Mansikka on kotimaisista marjoista parhaimpia folaatin eli foolihapon lähteitä.
  • 100 g mansikoita sisältää 15 % folaatin päivittäisestä saantisuosituksesta.
  • Folaatti ja C-vitamini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumista ja edistävät vastustuskyvyn normaalia toimintaa.
  • Folaatti osallistuu solujen jakautumisprosessiin (eli kun tulee haava tai vamma niin se paranee nopeammin)
  • C-vitamiini lisää raudan imeytymistä (ja kun rauta imeytyy tehokkaammin, nousee veren hemoglobiini arvot ja happi kulkeutuu kudoksiin tehokkaammin.)

Folaatti eli foolihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä koentsyyminä aminohappojen ja nukleotidien aineenvaihdunnassa. Folaatilla on merkittävä vaikutus raskauden aikana, sillä se osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja edistää raskauden aikaista kudosten kasvua. Vaikka mansikoita syömällä voi hieman lisätä luontaista folaatin saantia, on kuitenkin hyvä muistaa, että foolihappoa (eli folaattia) suositellaan erillisenä lisänä kaikille raskautta suunnitteleville naisille sekä alkuraskauden aikana (Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille). Muita hyviä folaatin lähteitä ruokavaliossa ovat vadelmat, useat hedelmät, kasvikset ja täysjyväviljavalmisteet.

C-vitamiini ja folaatti tuhoutuvat herkästi kuumennettaessa. Siksi mansikat onkin parasta syödä tuoreena ja pakastetut hieman kohmeisina tai nopeasti mikrossa sulatettuina (kuumentumista välttäen).