Suonenjoen mansikka on nyt nimisuojattu tuote!

Meille on nyt suuri kunnia jakaa tätä ilosanomaa: ”Suonenjoen mansikka” on saanut virallisen nimisuojan, kun EU-komissio hyväksyi hakemuksen. Suonenjoki tunnetaan mansikoistaan Suomessa, mutta tämä nimisuoja on kerrassaan mahtava sinetti tälle kaikelle alueen mansikkayhteistyölle ja se tulee mahdollistamaan uusia tapoja markkinoida tätä herkullista tuotetta ja lisätä alueen tunnettavuutta jopa kansainvälisesti.

”Pakkasmarja on viljelijöiden omistama marjayritys, jonka Suonenjoen seudun mansikanviljelijät perustivat vuonna 1982 Suonenjoen mansikan ympärille. Tästä kertoo myös Pakkasmarjan pyöreä merkki, jonka sydämenä on mansikka. Suonenjoen mansikalla on siis ollut merkittävä rooli yrityksemme tarinassa ja osa tuotteidemme raaka-aineesta on yhä peräisin tältä perinteikkäältä viljelyalueelta.”

TIEDOTE 02.10.2023 – SSMY Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry:

EU-komissio hyväksyi ”Suonenjoen mansikan” nimisuojahakemuksen

Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on myös kansainvälistyminen ja viennin edistäminen – Suonenjoen mansikka vientituotteeksi samppanjan ja konjakin tapaan! Tiesitkös – että myös ne ovat nimisuojan saaneita tuotteita?

”Pitkä hakuprosessi päättyi odotetusti myönteiseen tulokseen eli nimisuoja saatiin”, iloitsee yhdistyksen toiminnanjohtaja Raisa Haavikko. Nimisuojahakemuksen on aiemmin hyväksynyt Suomen Ruokavirasto ja nyt lopullinen päätös on tullut EU-komission käsittelystä! ”Suonenjoen mansikka” nimelle EU:n nimisuojaa on hakenut Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys.

Suonenjoen mansikka viljellään Suonenjoen, Rautalammin, Vesannon, Tervon kuntien alueella ja Kuopiossa entisen Karttulan kunnan alueella – eli tämä alue muodostaa Suonenjoen mansikan maantieteellisen alueen. Tällä alueella viljellylle mansikalle voidaan käyttää suojattua nimeä Suonenjoen mansikka. ”Suonenjoen mansikka – on siis koko Suonenjoen mansikka -nimisuoja-alueen yhteinen juttu!” – toiminnanjohtaja toteaa.

Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) saanut Suonenjoen mansikka – on vuosisadan kuluessa muodostunut käsitteeksi maukkaista ja aromikkaista savolaisista mansikoista. Mansikka liittyy vahvasti koko Suonenjoen seutuun – Sisä-Savon alueeseen. Erityisesti Suonenjoen kaupunki tunnetaan mansikoistaan. Vuosittain järjestettävät Suonenjoen Mansikkakarnevaalit ovat yksi osoitus asian merkityksestä ja arvostuksesta alueen mansikanviljelyä kohtaan.

”Hakuprosessi on ollut pitkä ja monivaiheinen. Nimisuojaa haettiin mm. turvaamaan Suonenjoen mansikka -nimen oikeaa käyttöä markkinoinnissa”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Kati-Maria Snäkin. Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Nimisuojasta hyötyvät eniten kuluttajat – Suonenjoen mansikka – nimitystä saa käyttää vain ja ainoastaan tällä em. alueella viljellystä mansikasta. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan. Välillisesti nimisuojasta hyötyvät myös ruokamatkailu, alueen kahvilat, ravintolat ja muut ruoka-alan toimijat, mansikkaa jatkojalostavat. Asia koskettaa siis alueen mansikan viljelijöiden lisäksi koko ketjua, joka on mansikan kanssa tekemisessä, Snäkin muistuttaa.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys pyrkii toimillaan edistämään Suonenjoen mansikka -nimisuojatuotteen tunnettuutta sekä edesauttamaan alueen yrittäjien välisen yhteistyön kehittymistä nimisuojatuotteen ympärille. Marja-alan menekinedistämistyön ja nimisuoja-asian tietoisuuden lisäämiseksi yhdistys tekee laajasti yhteistyötä alan hankkeiden ja toimijoiden kanssa, omaakin hanketta on suunnitteilla. ”Yhdistyksessä on myös perustettu Suonenjoen mansikka -nimisuojatyöryhmä edistämään asiaa”, puheenjohtaja Snäkin jatkaa ja kutsuu samalla kaikkia alueen mansikanviljelijöitä mukaan kehittämistyöhön.


Lisätietoa:

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys r.y. (SSMY)

Raisa Haavikko, toiminnanjohtaja, puh. 040 164 6670, raisa.haavikko(at)marjanviljelijat.fi

Share via
Copy link