Satotiedote syyskuu 2021

Olosuhteet olivat tänä kesänä monelle marjalle haastavat – pitkät hellejaksot ja niistä aiheutunut kuivuus vaikuttivat marjojen määriin ja laatuun. Kuitenkin useiden marjojen osalta sato osoittautui odotettua paremmaksi ja tiiviin viljelijäyhteistyömme ansiosta lähes kaikkien marjojen saatavuus säilyy hyvänä tulevalla kaudella.

Maailmanlaajuinen koronapandemia aiheutti tänäkin vuonna omat haasteensa marja-alalle. Tänä satokautena poimijoita pääsi Suomeen viime vuotta paremmin, ja sopimusviljelijöidemme tiloilla poimijoiden maahantulo ja maasta poistuminen on sujunut hyvin. Vaikka metsämarjapoimijoiden keskuudessa ilmenneet koronatartunnat puhuttivat mediassa, meidän ketjuissamme ei koronatapauksia ole onneksi todettu. Koronan ei ole myöskään todettu tarttuvan elintarvikkeiden välityksellä, joten pakkasmarjojamme voi huoletta nauttia myös tulevalla kaudella.

Kesäaikaan tuoremarjojamme matkaa myyntiin ympäri Suomea. Samanaikaisesti pakastemarjavastaanotossamme pitää kiirettä hankkiessamme marjoja koko vuoden tarpeeksi varmistaaksemme marjojemme saatavuuden pakastealtaista ympäri vuoden. Tavoitteenamme on voida tarjota kuluttajille turvallisia ja terveellisiä kotimaisia marjatuotteita vuodenajasta riippumatta. Pakastemarjojen suosio onkin kasvanut jatkuvasti ja pakastemarjoja kulutetaan kotikeittiöissä yhä enemmän niiden helppouden, monikäyttöisuuden ja terveellisyyden ansiosta.

MANSIKKA
Mansikkasato alkaa olla osaltaan ohi, muutamia syyslajikkeita lukuunottamatta. Mansikoille kesän helteet aiheuttivat suurimmat haasteet – lähes kaikki lajikkeet kypsyivät samanaikaisesti muutaman viikon aikana, normaalin usean kuukauden sijasta. Tästä syystä kaikkia marjoja ei kyetty poimimaan talteen, vaan useilla viljelmillä jäi mansikoita peltoon. Nopea kypsyminen aiheutti mansikoille myös kasvuhaasteita – monet lajikkeet jäivät normaalia pienemmiksi, mutta maultaan ne ovat supermakeita. Satokauden haasteellisista olosuhteista huolimatta, olemme saaneet mansikan laadun pidettyä hyvänä tiiviin sopimusviljelijäyhteistyön ansiosta.

PUUTARHAVADELMA
Vadelman satokausi on vielä käynnissä, vaikkakin pääsato on jo takanapäin. Etenkin avomaalta tulevat vadelmat kärsivät kuivuudesta ja sen myötä vadelmasato jäikin normaalia pienemmäksi. Vadelman viljely kasvatustunneleissa on yleistynyt viime vuosina myös meidän sopimusviljelijöidemme keskuudessa ja tunneleista satoa saatiinkin selkeästi paremmin talteen.

HERUKAT
Herukoiden puinnit alkavat olla ohitse tältä vuodelta ja marjat on saatu pitkälti pakastettua. Herukkasatojen kanssa on ollut haasteita jo useana vuonna. Erityisesti punaherukan sato on ollut tänäkin vuonna haasteellinen ja marjoja on tullut viljelmiltä niukasti. Mustaherukoiden sato oli tänäkin vuonna punaherukkaa parempi ja niitä puitiin mukavat määrät.

METSÄMUSTIKKA
Mustikan sato alkaa olla ohitse ja poimijat ovat siirtyneet puolukoiden pariin. Helteiden aiheuttamasta kuivuudesta johtuen metsämustikat jäivät monin paikoin pienikokoisiksi ja sato uhkasi jäädä normaalia pienemmäksi. Sadon loppua kohti tilanne kuitenkin parani etenkin Pohjois-Suomessa ja sadosta muotoutui lopulta keskinkertainen.

PUOLUKKA
Puolukan satokausi on vasta aluillaan ja tällä hetkellä puolukkasato näyttäisi muodostuvan hyväksi. Sadossa on kuitenkin paljon alueellista vaihtelua ja syksy tulee näyttämään todellisen tilanteen.

 

Share via
Copy link