Satotiedote syyskuu 2020

Tänä kesänä olosuhteet olivat hyvin poikkeukselliset ja koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset loivat marja-alalle haasteen poimijoiden maahantulosta. Poimijoiden riittävyys on aiheuttanut haasteita ja etenkin mustikan osalta thaimaalaiset poimijat saapuivat maahan liian myöhään ja poimintakausi jäi lyhyeksi. Poimijoiden maahantulo ja poistuminen sujuivat hyvin eikä sopimusviljelmillämme tai muutenkaan hankintaketjussamme ole raportoitu sairaustapauksia.

Sääolot loivat oman haasteensa, sillä sää vaihteli paljon satokauden aikana. Kun pääsimme helteistä ja kuivuudesta, niin sitten vettä riittikin enemmän kuin tarpeeksi. Onneksi sääolot korjaantuivat vaihteleviksi, mikä auttoi marjasadon onnistumista. Marjasato muodostui kaiken kaikkiaan hyväksi, mutta erot marjatilojen välillä kasvoivat suuriksi. Vahvuutenamme on hyvä viljelijäyhteistyö, jota on tiivistetty poikkeusaikana entisestään.

Parin viime kuukauden aika olemme eläneet Pakkasmarjalla kiireisiä aikoja, kun marjasatoa on lähetetty tuoreena eteenpäin ja pakastettu talteen. Tavoitteenamme on, että pystymme tarjoamaan  yhä enemmän kuluttajille turvallisia ja terveellisiä marjatuotteita ympäri vuoden. Viime keväänä oli huomattavissa pakastemarjojen hyvää myynnin kehitystä ja uskomme tämän trendin jatkuvan ensikin vuonna. Yleisestikin markkinoilla on odotettavissa kasvisteollisuuden myönteistä kehitystä, kuten Elintarviketeollisuusliiton tiedotteessa kerrotaan.

MANSIKKA
Mansikkasato alkaa nyt olla ohi ja loppujen lopuksi sadosta muodostui odotettua parempi. Huolimatta satokauden haasteellisista olosuhteista, mansikan laatu on saatu pidettyä hyvällä tasolla tiiviin sopimusviljelijäyhteistyön ansiosta.

PUUTARHAVADELMA
Vadelman sato on lopuillaan ja suurimmat määrät on jo pakastettu ja kauden määrät alkavat olla selvillä.
Sato oli normaali, joten hyvät viljelysopimuksemme tuottivat kohtuullisen määrän marjoja. Tässä yhtenä tärkeänä tekijänä on tunneliviljelyn lisääntyminen ja sen tuoma satovarmuus. Vadelmien sato tänä kesänä osui hyvään sääikkunaan, joten laatu ja maku ovat olleet erinomaisia.

HERUKAT
Herukan puinnit alkavat olla ohitse ja marjat alkavat jo pakastettu. Kukinta ja sadon alkuvaihe antoivat ymmärtää, että meillä on käsissä hyvän sadon ainekset, mutta vähän liiankin tuttuun tyyliin sato heikkeni sen edetessä. Mustaherukan osalta sato muodostui haasteista huolimatta hyväksi. Punaherukan sato sen sijaan jäi heikommaksi.

METSÄMUSTIKKA
Mustikan sato muodostui Keski- ja Itä-Suomen sekä Kainuun osalta erinomaiseksi sekä laadultaan että määrältään. Toisaalta Pohjois-Suomen alkukesästä hyvältä vaikuttanut sato ei jäi vaatimattomaksi. Mustikan osalta haasteen aiheutti pääpoimijaryhmien viivästynyt Suomeen saapuminen ja tästä johtunut lyhyt poimintakausi.

PUOLUKKA
Puolukan keruu on vastikään alkanut. Sato on osalla alueista erittäin hyvä, osalla erittäin huono. Oletettavasti kerätty puolukkasato tulee olemaan hyvin runsas ja poimijatilannekin on puolukan kannalta loistava, sillä poimijat tulevat olemaan Suomessa tänä vuonna normaalia myöhempään myöhäisen tulon vuoksi.

Share via
Copy link