Satotiedote heinäkuu 2020

Kesä on kääntynyt siihen vaiheeseen, että marjasadot alkavat kypsyä ympäri Suomen. Lisähaasteita tällä satokaudella aiheuttavat poimijakysymykset – puutarhatilat saivat varmuutta työsuhteisesti töihin tulevien poimijoiden osalta jo kevään lopulla, mutta metsämarjojen osalta poimijatilanne on edelleen auki ja marja-ala tekee kovasti töitä ratkaistakseen asian. 

MANSIKKA 
Mansikan satokausi alkoi tänä vuonna avomaalta vasta juhannuksen aikoihin, mutta hellepäivien kuumuus lähti viemään asioita nopeasti eteenpäin. Etelä-Suomen pääsato alkaa olla kerätty tämän viikon jälkeen ja keskeisen Suomen pääsato alkanee tällä viikolla. 

Mansikkakasvustot olivat saaneet jonkin verran vaurioita talven aikana ja kun kuumuus alkoi, niin marjat jäivät pienikokoisiksi kasteluistakin huolimatta. Osa kasveista on kärsinyt pahastikin, eivätkä ne tule tuottamaan hyvää satoa tänä kesänä, joten viime kesän kaltaista hyvää mansikkasatoa on turha odottaa tänä vuonna. Vaihtelua on toki paljon alueittain ja eri tilojen välillä.  

PUUTARHAVADELMA 
Vadelman sato avomaalta ei ole alkanut vielä. Tunneleista on tullut ensimmäisiä marjoja, joten pääsatoa saamme odotella vielä pari viikkoa. 

Vadelmat ovat talvehtineet muutamaa päälajiketta lukuun ottamatta yllättävän hyvin, vaikka talvi oli vadelma-alueilla hyvin vähäluminen. Toki koko ajan isompi osa vadelmista tulee tunneleista, joissa näitä ongelmia on selvästi vähemmän. Sadon uskotaan olevan lähes viime vuoden tasolla. 

HERUKAT 
Punaherukka kukki tosi runsaana muutama viikko sitten, mutta kasvustot karistivat päälajikkeelle tyypilliseen tyyliin osan kukista sekä raakileista. Tästäkin huolimatta punaherukoita näyttäisi tulevan hyvin. Muut herukkakasvit ovat edenneet kevään sekä alkukesän normaalilla linjalla ja odotettavissa on normaalisadot. Vaihtelua tosin eri viljelmillä ja peltolohkoilla on selvästi.

Herukoiden etu on se, että ne kerätään pakastukseen koneellisesti ja näin ollen poimijapula ei vaikuta varsinkaan pakastettaviin herukkamääriin. Enemmän herukoista tiedetään noin kuukauden päästä ja puinnit alkanevat elokuun alussa jatkuen noin 3 viikkoa. 

METSÄMUSTIKKA 
Mustikka on kukkinut hyvin koko Suomessa. Ilmeisesti pölytyskin on onnistunut, sillä metsiin on alkanut ilmestyä mustikan raakileita hyvin. Maantieteellisesti Lapin ja Etelä-Suomen sadot tulevat tänä vuonna selvästi eri aikoihin, johtuen Lapin ennätyksellisen paksusta lumikuormasta pitkälle kevääseen. Mustikkasato tulee näillä näkymin olemaan normaali tai hyvä. 

PUOLUKKA 
Meillä on takana kaksi haasteellista puolukkavuotta. Nyt onneksi puolukka on kukkinut/kukkii runsaana suurimmassa osassa maata ja kun helteetkin näyttävät hellittävän ja vettä on tullut hyvin, niin kasvustojen kuivumista tuskin nähdään ainakaan koko maassa parin vuoden takaiseen tyyliin. Sadosta odotetaan normaalia, joten tuo
poimijakysymys määrää paljon sadonkorjuun osalta.

Share via
Copy link