Ruokakuvaaminen on tarinankerrontaa

Hyvä valokuva houkuttelee kokeilemaan reseptiä

Olemme jo vuosia toimittaneet kotimaisia marjoja Suonenjoen yhtenäiskoululle Kotitaloustunneille. Meistä on ollut huippua että oppilaat ovat päässeet opettajiensa, Merjan ja Eeva-Marja, kanssa kehittelemään helppoja ja maistuvia välipaloja kotimaisista marjoista.

Sain keväällä vastalahjaksi näitä ihania reseptejä Merja opettajalta, mutta hupsista keikkaa, valokuvaus oli unohtunut heiltä täysin. Harva lähtee kokeilemaan reseptiä, johon ei liity kuvaa. Resepti ilman kuvaa ei houkuttele. Ajattelinkin ehdottaa, että jatkossa voisivat koululla harjoitella ottamaan ruokablogikuvia tehden esimerkiksi yhteistyötä kuvaamataito-opetuksen kanssa.

Tässä eräänä kauniina syyspäivänä päätimme kuitenkin hoitaa näiden reseptien kuvaus homman meidän kausityöntekijä Riikan (Riikka Niemelä) kanssa. Huomasimme päivän aikana että prosessiin sisältyi yllättävän paljon vaiheita ja huomiooon otettavia asioita:

Tällä 5 kohdan taktiikalla pääset ruokakuvaamisessa alkuun

Mieti millaisen tarinan sinä haluat kertoa kuvallasi. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” – pätee tässäkin lajissa:

1. Tee reseptien aineksista kauppalista tietokoneella, missä ainekset olivat siinä järjestyksessä kuin ne ovat kaupassa. Tämä nopeuttaa ostosten tekemistä todella paljon ja jättää aikaa ja voimaa itse tekemiselle.

2. Käytä mielikuvitusta astioita- ja rekvisiittaa miettiessäsi. Parempi hankkia / lainata enemmän kuin liian vähän. Me lainasimme ja etsimme paljon erilaisia astioita, kankaita ja pintoja kuvauksiin. Päätimme myös käyttää pihan kukkia ja tuoreita marjoja koristeina.

3. Suunnittele valmistus- ja kuvausympäristö sekä valaistus. Me halusimme kuvata ulkona luonnonvalossa, koska sisälle olisi tarvinnut hankkia erilaisia valaisimia riittävän ”luonnollisen valaistuksen” luomiseksi. Kuvausympäristönä toimi siis tällä kertaa kotipihani ja sääennusteita tarkkailtiin sopivan kuvauspäivän valitsemiseksi.

4. Suunnittele annokset huolella. Jos vain mahdollista, kokeile erilaisia astioita. Jokin astia voi sytyttää annoksen oikein kuvauksellisen mielenkiintoiseksi. Anna kauniiden raaka-aineiden näkyä.

5. Malta ottaa paljon kuvia eri kuvakulmista ja erilaisia taustoja vasten. Kokeile erilaisia valotus ja tarkennusvaihtoehtoja. Sieltä ne helmet löytyvät sitten joukosta. On ihmeellistä miten erilainen tausta ja valoisuus muuttaa tunnelmaa ja saa kuvattavan ”maistumaan” mielikuvissa aivan erilaiselta.


1. Kaunokki


2. Rouhea

Voita Hyvän olon Jäätelökirja!

Yksi kuvattavistamme oli Rukiinen mustikkasmoothie. Kummasta smoothie kuvasta pidät enemmän? Kommentoimalla mielipiteesi facebook -sivumme jutun yhteyteen, osallistut arvontaan ja voit voittaa yhteistyöbloggareidemme Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvion Hyvän olon Jäätelökirjan!

Share via
Copy link