Mustikat ovat laadukkaimpia kuidunlähteitä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkittiin hiilihydraattipitoisten elintarvikkeiden laatua. Hillihydraatti lähteen laadun mittarina käytettiin seuraavia tekijöitä:
- kivennäisaineista magnesium, kalium, rauta ja natrium,
- vitamiineista folaatti,
- rasvojen kohdalla katsottiin kovan rasvan (sisältää tyydyttyneen- ja transrasvan) saantia ja
- kovan ja pehmeän rasvan (sisältää cis-kertatyydyttymättömät- ja monityydyttymättömät rasvahapot) suhdetta.
- Lisäksi otettiin huomioon tuotteiden kuitupitoisuus ja glykeeminen indeksi (GI)
- raja-arvoina näille tekijöille käytettiin suomalaisia ravitsemussuosituksia.
Kun määrä oli ravitsemussuositusten mukainen sai siitä 1 pisteen. Tutkimuksessa painotettiin kuidunmäärää, joten kun se oli suositusten mukaista sai siitä 2 pistettä. Mustikka sai tässä tarkastelussa täydet 10 pistettä eli se oli kaikilla valituilla laadun mittareilla ravintosuositusten mukainen elintarvike. Kannattaa siis syödä mustikoita ja marjoja ylipäätänsä! Koko tutkimuksen voi käydä lukemassa täällä.