Mustikat ovat laadukkaimpia kuidunlähteitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkittiin hiilihydraattipitoisten elintarvikkeiden laatua. Hillihydraatti lähteen laadun mittarina käytettiin seuraavia tekijöitä:

  • kivennäisaineista magnesium, kalium, rauta ja natrium,
  • vitamiineista folaatti,
  • rasvojen kohdalla katsottiin kovan rasvan (sisältää tyydyttyneen- ja transrasvan) saantia ja
  • kovan ja pehmeän rasvan (sisältää cis-kertatyydyttymättömät- ja monityydyttymättömät rasvahapot) suhdetta.
  • Lisäksi otettiin huomioon tuotteiden kuitupitoisuus ja glykeeminen indeksi (GI)
  • raja-arvoina näille tekijöille käytettiin suomalaisia ravitsemussuosituksia.

Kun määrä oli ravitsemussuositusten mukainen sai siitä 1 pisteen. Tutkimuksessa painotettiin kuidunmäärää, joten kun se oli suositusten mukaista sai siitä 2 pistettä. Mustikka sai tässä tarkastelussa täydet 10 pistettä eli se oli kaikilla valituilla laadun mittareilla ravintosuositusten mukainen elintarvike. Kannattaa siis syödä mustikoita ja marjoja ylipäätänsä! Koko tutkimuksen voi käydä lukemassa täällä.

Share via
Copy link