Vastustuskykyä ja pirteyttä luonnollisesti

Nauttimalla monipuolisesti kotimaisia marjoja, hankit helposti luonnon omia terveys- ja suoja-aineita. Marjoja olisi suositeltavaa syödä 2dl päivässä. Vaikka marjat ovatkin monessa suhteessa erinomaisia nautittavia, muistathan silti huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta ja terveellisistä elämäntavoista.

Mansikassa on enemmän piristävää C-vitamiinia kuin appelsiinissa

Mansikat sisältävät runsaasti C-vitamiinia (100 g sisältää 75 % päivän saantisuosituksesta). Syömällä mansikoita kolmas osan 500 g pussista, saat päivittäisen suositusten mukaisen määrän C-vitamiinia. C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.  Mansikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Mansikka sisältää myös merkittäviä määriä foolihappoa. Foolihappo eli folaatti osallistuu solujen jakautumisprosessiin, jolloin esim. haavat paranevat nopemmin.

Vastuskykyä mustaherukasta

Mustaherukka on yksi parhaimmista ravinnon vitamiinilähteistä. Mustaherukka sisältää  runsaasti kuitua sekä C- ja K-vitamiinia. Lisäksi mustaherukka on kaliumin ja E-vitamiinin lähde.

Korkea verenpaine on yhteydessä suomalaisten yleisimpään kuolinsyyhyn eli sydän- ja verisuonitauteihin. Kalium edistää verenpaineen pysymistä normaalina. Lisäksi mustaherukka sisältää niin paljon C-vitamiinia, että kun nautit päivittäin reilun pussillisen (233 g) mustaherukoita se edistää vastustuskyvyn pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen.

Virkistävä punaherukka

Punaherukat sisältävät runsaasti C-vitamiinia (38 % päivittäisestä saantisuosituksesta) C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten normaalia toimintaa varten. Punaherukka tunnetaan erittäin virkistävänä marjana, josta tehty tuoremehu ”herättää kuolleenkin”, kuten tuoremehuvalmistuksen keksijä Josef Baumann sanoi vuonna 1937.

Aurinkoinen tyrni on oikea vitamiini pommi

Aurinkoisen tyrnimarjan kypsyminen kestää kuukausia ja lopputuloksena on oikea C-vitamiinipommi (100 g tyrniä sisältää 206 % päivittäisestä saantisuosituksesta). Puolikkaasta purkista Marja puree! Mansikka-Tyrniä saat päivittäisen C -vitamiinisuosituksen täyteen. C-vitamiinia sisältäviä marjoja kannattaa nauttia yhdessä rautapitoisen aamiaisen, kuten murojen, myslin ja puuron, kanssa sillä C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja rauta puolestaan edistää normaalia hemoglobiinin ja punaisten verisolujen muodostumista.

Tyrni on myös hyvä luontainen E-vitamiinin lähde. 100 g tyrniä sisältää 25 %  E-vitamiinin päivittäisestä saantisuosituksesta. E-vitamiini on yksi vitamiineista, joka toimii samalla myös antioksidanttina. E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Vaikka tyrnimarja sisältää marjaksi paljon rasvoja, rasvat ovat pääasiallisesti (88 %:sti) hyvälaatuisia tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Mustikka hellii myös mieltä

Mustikka on C- ja E-vitamiinien luonnollinen lähde (100 g sisältää 19 % ja 16 % vastaavasti päivittäisestä saantisuosituksesta).  E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja oksidatiiviselta stressiltä. Oksidatiivinen stressi on osallisena ikääntymiseen liittyvissä muutoksissa, kuten aivojen rappeutumisessa ja näkökyvyn heikkenemisessä.

Pensasmustikoista  terveellinen herkku lapsille

Miedonmakuiset pensasmustikat ovat oivia tarjottavia lapsille. Marjat eivät sotke, kuten metsämustikat, mutta sisältävät silti lähes yhtä paljon fenolisia yhdisteitä, kuin metsämustikat.  Tuore pensasmustikat ovat kestäviä marjoja, joiden aistinvaraiset ominaisuudet säilyvät hyvinä, viileässä ja suljetussa hengittävässä rasiassa säilytettynä jopa 2-3 viikkoa.  Myös pakastamisen säilyttää pensasmustikoiden rakenteen. Pensasmustikat sisältävät C- ja K-vitamiinia.

Vähäenerginen ja runsaskuituinen puolukka

Puolukkaa on käytetty kansanlääkinnässä virtsatieinfektioiden estossa ja hoidossa. Pirteä puolukka sisältää vain vähän energiaa, joten se sopii hyvin linjoistaan huolehtivien ruokavalioon.

Vadelmasta saat C-vitamiinia ja foolihappoa

Vadelmissa on runsaasti C-vitamiinia (100 g sisältää 48 % päivittäisestä saantisuosituksesta) ja ne ovat mansikan tapaan luontainen foolihapon lähde (100 g sisältää 17 % päivittäisestä saantisuosituksesta). Vadelmien sisältämä C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista, jota tarvitaan verisuonten normaaliin toimintaan.

Vadelmien sisältämä foolihappo puolestaan edistää normaalia veren muodostumista. Lisäksi raskautta suunnittelevien ja raskaana olevien tulisi huolehtia  riittävästä folaatin saannista, sillä sen on todettu edistävän  raskauden aikaista kudosten kasvua.  Vadelmat sisältävät myös energiaan verrattuna runsaasti ravintokuitua (9,0 g/100 kcal).

Lakka sisältää paljon C-vitamiinia

Lakassa on 3-4 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, ja sen karotenoidien A-vitamiiniarvo on 10 kertaa suurempi. Lakka sisältää myös E-vitamiinia runsaammin kuin monet hedelmät ja viljatuotteet. Erityisesti lakan siemenöljy on E-vitamiinipitoista. Kuitua lakka sisältää eniten luonnonmarjoista. Lakassa on kuninkaallinen maku!

Share via
Copy link