Marjat suoraan laatutarhaviljelmiltä

Pakkasmarjan kotimaiset puutarhamarjat tulevat osaavilta sopimustoimittajilta. Viljelijät noudattavat Laatutarhaohjeiston mukaista viljelytapaa, viljellen vastuullisesti ja ympäristöämme kunnioittain. Helsingin Sanomien liitteessä keväällä 2013 sopimusviljelijämme Ilkka Pursiainen kertoi monipuolisesta marjanviljelytyöstään:

Kotimainen mansikka maistuu makealle

Kotimaisten marjojen suosio säilyy vuodesta toiseen. Suosio on kuitenkin ansaittava, ja kuluttajien luottamus varmistettava. Tässä auttavat osaaminen ja luotettavat pakkausmerkinnät.

Ilkka Pursiainen aloitti mansikanviljelyn vuonna 1984 isänsä jalanjäljissä Suonenjoen pohjoispuolella, Tervon pitäjässä. Pursiaisella on 3 hehtaarin viljelytila, joka tuottaa vuosittain 20 000 – 30 000 kiloa mansikoita.

‒ Sadon suuruus riippuu jonkin verran kesän säistä, onneksi kokemus auttaa toimimaan niidenkin mukaan. Olen viihtynyt mansikanviljelyn parissa, ja kotimaisen elintarvikkeen tuottamisesta tunnen edelleen tyytyväisyyttä. Myös EU-aikana mansikanviljelijät tuntuvat pärjänneen ihan hyvin, kertoo Pursiainen.

Pursiainen on sopimusviljelijä, joten hän voi keskittyä tuotantoon, eikä esimerkiksi mansikoiden myyntiin ja markkinointiin tarvitse käyttää aikaa.

‒ Minulta edellytetään laatutarhaohjeiston noudattamista ja siinä olevien kriteerien täyttymistä. Ohjeisto on yksityiskohtainen tuoteturvallisuuskuvaus, jossa toimintaamme auditoidaan kuten missä tahansa muussakin laatujärjestelmässä. Meiltä edellytetään esimerkiksi rakennusten, työvälineiden ja -menetelmien puhtautta, elintarviketurvallisuuden ja jäljitettävyyden varmistamista sekä lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden oikeanlaista käyttöä.

Tunnusmerkit kertovat kotimaisuudesta

‒ Mansikanviljely vaatii moniosaamista. Ammattitaito, koulutus ja kokemus auttavat onnistumaan. On tunnettava viljelytekniikat, lajikkeet, maaperä ja sään vaikutukset. Lisäksi on osattava organisoida tuotanto ja tultava työntekijöiden kanssa hyvin toimeen. Vastuullinen tuotanto syntyy monen tekijän summana.

Kuluttaja voi tunnistaa kotimaisen marjan tuontimarjoista eri tavoin.

‒ Tärkeimpiä ovat Joutsenlippu- ja Sirkkalehtilippumerkit. Näillä merkeillä varustetut tuotepakkaukset sisältävät sataprosenttisesti kotimaisia marjoja. Lisäksi kotimaisissa mansikkalaatikoissa on oltava esillä tuottajan nimi ja tiedot, lajike, laatuluokka ja poimintapäivämäärä.

Mistä sitten syntyy Suonenjoen mansikan maku?

‒ Viljelyperinteet ja ympäristö vaikuttavat paljon. Meillä mansikat saavat kypsyä tarpeeksi pitkään, niitä ei poimita raakoina. Lisäksi valoisan ajan ja päivän pituus sekä maaperän laatu vaikuttavat. Myös kasteluvetemme on taatusti hyvää ja puhdasta. Teemme jatkuvasti tuotekehittelyä ja koeviljelemme uusia lajikkeita. Kotimaiset mansikat ovat puhtaita ja tuontimarjoja vitamiinipitoisempia. Niitä voi syödä ja käyttää ruokiin sellaisenaan ilman kuumentamista. Ne ovat ekologista lähiruokaa parhaimmillaan. Kotimaisia marjoja kannattaa suosia, samalla suositaan suomalaisen työn jatkuvuutta.

Media Planetin tuottama erikoisjulkaisu keväällä 2013
Teemu Simola
toimitus@mediaplanet.com

Share via
Copy link