Hidas sulatus vie vitamiinit pakastemarjoista
Marjapakasteet kannattaa sulattaa nopeasti. Vitamiinit eivät kaikkoa marjoista pakastimessa, vaan vasta sulamisvaiheessa. Marttojen mukaan vitamiinihävikki on kuitenkin pieni – marjojen käyttöä ei sen vuoksi kannata vähentää.
Sulatustavalla on merkitystä pakastemarjojen vitamiinipitoisuudelle. Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtajan Tuulikki Uusitalon mukaan hidas sulatus huoneenlämmössä on huonoin vaihtoehto.
– Vitamiinitappiota ei tapahdu pakastimessa, vaan yleensä sulatusvaiheessa. Marjat pitäisi sulattaa nopeasti ja mielellään kylmässä, Uusitalo neuvoo.
Marjat kannattaa käyttää, jos mahdollista, vielä kohmeisina.
– Esimerkiksi kiisseliin voi laittaa jäisiä marjoja, jotka antavat sulaessaan väriäkin. Tuoremarjakiisseli säilyy tietenkin huonommin kuin keitetty, mutta on kyllä vitamiinipitoisempi.
Uusitalo ei suosittele mikroaaltouunissa sulattamista, eikä kuumavesihaudettakaan.
– Itse ottaisin marjat sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin. Lämpökäsittely pudottaa aina vähän vitamiinipitoisuutta. Toki jos tarvitsee marjat nopeasti, voi ne sulattaa mikrossa.
Vitamiinihävikki pieni huoli
Uusitalon mukaan c-vitamiinin hävikki säilömisessä, sulattamisessa ja valmistuksessa on muutamia kymmeniä prosentteja.
– Menetystä ei kannata miettiä. Enemmän vitamiineja saa syöpä marjat missä muodossa hyvänsä, kuin jos jättää syömättä, martta muistuttaa.
Pakastemarjat säilyvät jääkaapissa syöntikelpoisina muutaman päivän.
– Kyllä sen huomaa, jos ne haisevat käyneelle tai marjoissa on hometta. Kannattaa tietysti pakastaa marjat pieninä annoksina, että ne tulee käytettyä kerralla, Uusitalo lisää.
Pakastimen tyhjennyksen voi hyvin jo aloittaa.
– Puolen vuoden päästä ollaan jo uuden satokauden kynnyksellä. Kotimaisista marjoista kannattaa ottaa hyöty irti pitkin vuotta, Uusitalo toteaa.