Kotimaiset mansikat tekevät kesän! Onneksi meillä on kotimaisia varhaismansikoita kasvihuoneista ja tunneleista valmistujaisjuhliin ja kesän aloitukseen. Varhaismansikoita on ollut myynnissä jo muutaman viikon ja luvassa niitä on koko kesäkuuksi. Sopimusviljelijämme pitävät tärkeänä että varhaismansikatkin ovat suomalaisen suuhun sopivia, makeita ja aromaattisia. Olennaista maun kannalta on löytää viljelyyn sopiva mansikkalajike. Tällä hetkellä myynnissä on mm. Rumbaa ja Flairia:

Flair -mansikat ovat kirkkaanpunaisia ja säännöllisen muotoisia. Maku ja tuoksu on aromaattinen ja makea. Marjat ovat kauppakestävän kiinteitä mutta suuntuntuma kuitenkin mukavan pehmeä.

Rumban marjat ovat kauniita: kirkkaan punaisia, kiiltäviä, säännöllisen kartion muotoisia. Maku on raikkaan makea. Marjat ovat pinnaltaan kauppakestävän kiinteitä, mutta sisältä ihanan mehukkaita.

Kotimaisia avomaamansikoita saadaan vielä tovi odottaa. Alkukesä on nyt ollut todella kylmä ja avomaan kasvustot kehittyvät hitaasti. Mansikoiden pääsato menee näillä näkymin heinäkuulle.

Vanelja ja Tuulia valmistivat meille -Hyvän olon- mansikkaisen raakakakun, ilman maitotuotteita, gluteenia ja valkoista sokeria alkukesän juhliin tai muuten vain herkutteluun:

Mansikkaraakakakku

 

mansikkaraakakakku

Tämä helppo mansikkakakku on herkullinen kesätarjoiltava ja sopii niin gluteenitonta, maidotonta tai vegaanista ruokavaliota noudattaville vieraille.

Gluteeniton, maidoton

Vuoan halkaisija: 18 cm

Pohja:

1,5 dl kaurahiutaleita

1,5 dl mantelilastuja (tai manteleita)

4-5 tuoretta taatelia

1 tl vaniljauutetta

Täyte:

5 dl cashew-pähkinöitä

1 dl mansikoita

1 kypsä banaani

2 dl kauramaitoa (tai esimerkiksi kookosmaitoa)

5 rkl kotimaista luomuhunajaa tai kookossiirappia

puolikkaan sitruunan mehut

1 tl vaniljauutetta

1 dl sulaa kookosöljyä

Pinnalle:

Tuoreita mansikoita

Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperipalalla. Valmista kakkupohja. Annostele kaurahiutaleet ja mantelilastut tehosekoittimeen. Poista taateleista kivet ja lisää taatelit tehosekoittimeen vaniljan kera. Sekoita paksuksi murumaiseksi seokseksi. Painele taikina kakkuvoan pohjalle ja hieman ylös reunoille. Valmista täyte.

Lisää cashew-pähkinät tehosekoittimeen ja sekoita hienoksi muruksi. Lisää mansikat, paloiteltu banaani, kauramaito, hunaja, sitruunan mehut, vaniljauute ja sula kookosöljy tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi paksuksi massaksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain mausteista. Kaada täyte vuokaan. Laita vuoka pakastimeen ja pakasta 4 tuntia tai yön yli, kunnes kakku on jähmettynyt. Ota kakku pakkasesta ja irrota vuoasta. Anna sulaa hieman. Lisää päälle reilusti mansikoita, tarjoa ja nauti!